Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Malé pivovary: Pred desiatimi rokmi takmer neexistovali, dnes im hrozí zánik

Malé pivovary: Pred desiatimi rokmi takmer neexistovali, dnes im hrozí zánik
insert_photoTASR/AP

Koronakríza tvrdo dopadla aj na prevádzku malých pivovarov na Slovensku. Zatiaľ čo posledných desať rokov zažili malé pivovary svoje znovuzrodenie a v roku 2019 ich už bolo vyše 70, vypuknutím pandémie došlo aj v tomto odvetví prakticky zo dňa na deň k poklesu odbytu sudového piva o viac ako 90%, čo si vyžiadalo takmer na 2 mesiace zastavenie výroby. Malé pivovary, ktoré plnili pivo len do sudov, zostali takmer úplne bez príjmu, navyše im vznikla škoda pokazením nepredaného piva.

V dôsledku zatvorenia prevádzok hotelov, reštaurácií a barov prišli malé pivovary o odbyt a v sudoch a tankoch im zostalo nepredané pivo. Tomuto počas mimoriadnej situácie uplynula záručná doba, a veľké množstvo sa pre nedostatočný odbyt pokazilo.

„Mimoriadna situácia tvrdo zasiahla aj malé pivovary. Okrem takmer nulového obratu vznikla výrobcom piva aj priama škoda v dôsledku pokazeného piva v tankoch, pričom vzniknutá škoda sa pohybuje v rozsahu od 10 tis. EUR až po 150 tis. EUR na firmu podľa typu a veľkosti výroby a prevádzky,“ uvádza Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

10 rokov: Zo 7 na 70

V 2009 pôsobilo na Slovensku iba 7 malých pivovarov. Na rozdiel od susedných krajín, kde zažívali malé pivovary zlaté časy, na Slovensku postupne vymierali. Boli také niečo ako ohrozený druh.  V poslednom desaťročí však začali vznikať malé remeselné pivovary, ktoré varia pivo klasickým spôsobom a prinášajú tak v rámci celého Slovenska do miest a obcí rozmanitosť chutí, možnosť posedenia a socializácie svojich verných zákazníkov, ale aj zamestnanosť a odbyt pre slovenské suroviny.

V roku 2019 prekročil počet pivovarov číslo 70. Celé odvetvie malého pivovarníctva však zaznamenalo v uplynulých mesiacoch vplyvom prijatých preventívnych opatrení a zmeny spotrebiteľského správania zníženie odbytu, priame škody a výhľadovo predpokladá pokles tržieb do konca roku 2020  až o 30-40%. Niektoré malé pivovary nevylúčili ani ukončenie svojej činnosti.

„Po rozmachu, ktorý zaznamenali malé pivovary posledných desať rokov, je opäť ohrozená ich existencia, čím zákazníci prídu o rozmanitú a tradičnú chuť piva vareného klasickým spôsobom. Je potrebné, aby sme tento druh výroby piva ochránili a umožnili výrobcom znovu sa nadýchnuť. Pozývame preto našich zákazníkov opäť do našich prevádzok a na naše dobré pivko a zároveň vyzývame kompetentné orgány, aby pri pomoci potravinárskym odvetviam mysleli aj na toto tradičné odvetvie,“ uzatvára Ľubomír Vančo.

Autor článku: TS - Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
Zdroj obrázku: TASR/AP

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments