Zadajte hľadaný výraz

AX 2019 Okrúhle stoly
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Rastlinná výroba Z domova

Hrá sa o zachovanie výroby cukru na Slovensku

chat_bubbleKomentáre: 1 visibilityZobrazenia: 2630
UniCredit Bank 2018

Postoj k aktuálnej situácii súvisiacej so Spoločnou poľnohospodárskou politikou (SPP) Európskej únie (EÚ) vyjadril na dnešnej tlačovej besede predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) Michal Abelovič.

„Pre zachovanie výroby cukru v SR je potrebné, aby aplikácia novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ v SR viedla k posilneniu konkurencieschopnosti pestovania cukrovej repy a výroby cukru,“ povedal.

V tejto súvislosti SCS považuje za nevyhnutné podporiť produkciu pestovania cukrovej repy formou viazania časti priamych platieb z prvého piliera na produkciu cukrovej repy, k čomu budú smerovať aj rokovania SCS s Ministerstvom pôdohospodárstva SR.

„Zároveň je potrebné podporiť aj investície vo výrobných podnikov na zvyšovanie konkurencieschopnosti a efektívnosti výroby z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020,“ dodal Abelovič.

Politická dohoda Rady EÚ a Európskeho parlamentu (z 26. 6. 2013) definitívne ukončuje uplatňovanie režimu národných produkčných kvót a ďalších nástrojov regulácie trhu s cukrom v EÚ po hospodárskom roku 2016/2017. Pôvodne sa predpokladalo ukončenie režimu až v roku 2020, na prípravu sektora teda ostáva menej času. Európsky trh s cukrom vrátane toho slovenského sa pripravuje na dereguláciu a jej aplikáciu na národnej úrovni, ktorá prinesie so sebou mnohé zmeny.

„Po ukončení súčasného režimu kvót nastanú nové podmienky na trhu EÚ, vzrastie konkurenčný tlak a je potrebné sa na nové podmienky pripraviť. Cieľom Slovenského cukrovarníckeho spolku a jeho členov je zachovanie výroby cukru na Slovensku. Tento postoj je nevyhnutné obhájiť tak v záujme pestovateľov, ako i výrobcov a spotrebiteľov,“ doplnil predseda spolku.

Zatiaľ čo v roku 1989 sa cukrová repa na Slovensku pestovala na vyše 50.000 hektároch poľnohospodárskej pôdy, v sezóne 2011/2012 predstavovala výmera cukrovej repy už len 17.768 hektárov. Slovenský cukor pritom dosahuje výbornú kvalitu, ktorá je ocenená aj značkou kvality. V súčasnosti značka kvality prislúcha obom na Slovensku fungujúcim cukrovarom – Považskému cukru so značkou Sweet Family v Trenčianskej Teplej a Slovenským cukrovarom so značkou Korunný cukor v Seredi.

Cukrovarnícky sektor v tomto období vytvára viac ako 3000 priamych a nepriamych pracovných miest.

„Zmeny Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ môžu znamenať narušenie stability cukornej vertikály, čo by negatívne ovplyvnilo všetky jej články. Je preto potrebné zaujať prístup k uplatnenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na národnej úrovni smerom k prvovýrobcom, ako aj koncovým producentom,“ uzavrel Abelovič.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1355 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

1 komentár

  1. agrarnik zHN
    6. marca 2014

    Japonsko v čase svojho elektrotechnického rozmachu vyvážalo obrovské množstvo elektrotechniky ako aj automobilov, no aj napriek tomu sa intenzívne venovali sebestačnosti výroby vlastných potravín aj napriek vysokému aktívnemu obchodnému saldu. V oblasti cukru sa venovali aj vlastnej šťachtieteľskej práci a podarilo sa im vyšľachtiť na tú dobu medzi prvými jednoklíčkovu odrodu cukrovej repy – Monohikari. My dnes sme všetko rozbili a trh má spasiť nedostatky a všetko riešiť. Žiaľ agroklimatické podmienky v prípade nepriazne môžu spôsobiť v novodobých kolóniach EÚ vážne trhliny v dostatku potravín. Ak si niekto myslí, že sa so Slovákom rozdelí Francúz, Nemec či Angilčan o posledné kilo tak je na omyle. Ak chce úradnik z Bruselu likvidovať a tlmiť cukrovarnícky priemysel nech si ho likviduje doma. Československý cukor bol biele zlato Európy a dnes nám kolonizátori tlačia so svojich provincií svoj hnedý trstinový cukor na ktorý sa ani včielky nechytajú a možno ho považovať za treťorady cukor. Slovenská homoľa bola pýchou nášho cukrovarníctva a poskytovala aj prácu ľuďom dnes cez trstinový cukor EÚ plníme sociálny program kolonizátorov vo svojich dŕžavách.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.