Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Cukrovar neodobral od pestovateľov všetku repu

Cukrovar neodobral od pestovateľov všetku repu
insert_photoTASR/Lukáš Grinaj - Foto z roku 2018.

Aktuálna cukrovarnícka kampaň nemá pre mnohých poľnohospodárov sladkú príchuť. Bola dlhá a pretkaná zrážkami. Desiatky hektárov cukrovej repy zostali v zemi kde hnijú a tisícky ton buliev neboli od pestovateľov odobraté. Výpadky v tržbách poľnohospodárov tak dosiahnu stovky tisíc eur.

Straty

„Kampaň bola veľmi náročná z pohľadu poveternostných podmienok a aj z hľadiska kvality repy. Niektoré parcely boli napadnuté phytoplazmou, čo zhoršovalo technologickú kvalitu,“ uviedol pre poľnoinfo.sk Adrian Šedivý, riaditeľ pre poľnohospodárske operácie v seredskom cukrovare.

Cukrovar v Seredi začal kampaň v polovici septembra a skončil 7. februára 2024. Zber bol náročný z dôvodu nadmerných zrážok. Viacerým poľnohospodárskym podnikom tak zostala cukrová repa v zemi. Ide o desiatky hektárov. Čo hektár to šesťdesiat – sedemdesiat ton, čo tona, to takmer 50 eur straty.

Spoločnosti Agrocoop Imeľ zostalo nevyoraných 23 hektárov repy. A to sa jej konateľ Alexander Pastorek ešte v lete, či na začiatku jesene tešil, ako porast cukrovej repy vyzerá.

Naša spoločnosť mala možno za ostatných 5 rokov porast cukrovej repy historicky jeden z tých lepších. Zdravotne vyzerala veľmi dobre, zaburinenosť takmer žiadna. Čo viac môže potešiť poľnohospodára, ako keď vidí pekný porast a teší sa na zúročenie úrody v jesennom období?“ pýta sa Alexander Pastorek.

Spoločnosť Agrocoop Imeľ pestuje cukrovú repu na výmere 50 hektárov. V minulosti to bolo raz toľko. V posledných rokoch z dôvodu plnenia environmentálnych cieľov a silnej živočíšnej výroby sa jej výmera ustálila na aktuálnej produkcii, no zdá sa, že v tomto roku už na tamojších poliach nemusí byť zastúpená vôbec.

Lepšia neskôr, až nakoniec vôbec

„Mali sme záujem vybrať cukrovú repu čím skôr, aj sme kontaktovali firmu, ktorá realizovala zber a ktorú organizuje kvázi cukrovar. Zber sa nedeje od ľubovôle pestovateľov, ale je to organizované z pohľadu cukrovaru, čomu rozumieme. Trošku máme ťažké srdce na cukrovar v tomto roku, pretože zdravú repu stále odkladal a snažil sa zachraňovať tú repu, ktorá možno z pohľadu zdravotného či iných dôvodov na tom bola horšie,“ hovorí Alexander Pastorek.

V súčasnosti je nepozberaná cukrová repa stále na poliach v okolí Imeľa a cukor z nej už nebude. Cukrovarnícka kampaň seredského cukrovaru skončila pred vyše týždňom.

„Tiež čítam médiá, ako ostatní poľnohospodári, nie len obilniny, ale aj cukor sa dováža z Ukrajiny. Vieme si predstaviť, že môžu mať problémy. Len to treba komunikovať úprimne a otvorene. Treba povedať, že už nepotrebujeme toľko hektárov, koľko sme potrebovali predtým, potrebujeme menej. Nevidíme v tom žiadnu tragédiu, nájdu sa vždy pestovatelia, ktorí sú rozhodnutí od produkcie odísť. Len táto voľba nechať to nejak tak vyhniť u producentov, aby na tom urobili stratu v období, keď sú v dosť ťažkej finančnej situácii – nepovažujem to za korektný krok,“ hovorí Alexander Pastorek.

Neodobrali 5 tisíc ton

Veľmi podobne reaguje pestovateľ zo západného Slovenska, s ktorým sme hovorili. Okrem toho, že mu niekoľko hektárov repy zostalo nevyoranej v zemi, cukrovar neodobral ani všetku repu umiestnenú na skládke.

„Kampaň bola dlhá, mali pravdepodobne dostatok cukru, takže oni svoje plány splnili a to, čo bolo navyše, či z toho bol cukor, alebo nebol, nemali záujem to dokončiť,“ uviedol náš respondent, ktorý vzhľadom na to, že plánuje pokračovať v pestovaní cukrovej repy, nemal záujem zverejniť svoje meno.

S názorom, že by cukrovar nepotreboval ďalšiu repu, nesúhlasí Adrián Šedivý.

„To určite pravda nemôže byť. Ako som vás informoval, spracovali sme 875 tisíc ton repy a tak by sme spracovali aj 5 tisíc ton k tomu.  V cukre ide o malé množstvo. Za tento objem by sme si asi nechceli kaziť reputáciu,“ hovorí zástupca cukrovaru.

Neodobratá repa tvorí 0,5 percent spracovania cukrovaru.

Foto repy, ktorou cukrovar v Seredi demonštruje kvalitu neodobratej produkcie.

Foto repy, ktorou cukrovar v Seredi demonštruje kvalitu neodobratej produkcie.

Nespĺňala normy

„Repu sme odmietli nie len na konci kampane, ale aj v strede kampane u iného pestovateľa, preto táto téza neobstojí,“ hovorí Adrián Šedivý.

Podľa našich poznatkov by ale prípad v strede kampane mal byť iný. Konkrétny pestovateľ z okresu Nové Zámky mal skúšať nový minimalizačný postup a do neupraveného strniska na jar zasial sejačkou, ktorá ani nebola bezorebná, cukrovú repu. Výsledkom bolo, že repa sa nedokázala dostatočne dobre zakoreniť a vyrastené bulvy mali byť do dvoch tretín vystrčené z pôdy. Z dôvodu horúceho leta sa akoby uvarili a znehodnotili.

Áno, cukrová repa mimo špecifikácie slovenskej STN 462 110 normy síce nebola vykúpená, ale vždy sa jednalo len o malú časť produkcie od jednotlivých dodávateľov, ktoré nesplnili parametre,“ informuje Adrián Šedivý.

Konkrétne v prípade nášho respondenta išlo o niekoľko percent jeho produkcie. Nesúhlasí s tým, že kvalita neodobratej repy mala byť iná, ako tá, ktorú dovtedy cukrovar odoberal.

„Kampaň bola dlhá, ľudia aj stroje unavení a oni sa ju snažili ukončiť stoj čo stoj,“ popisuje svoje pocity farmár zo západného Slovenska.

Aké sú možnosti?

Respondent bude v pestovaní cukrovej repy pokračovať. Za nevyoranú a neodobratú repu však aj on odpíše straty v desiatkach tisíc eur. Ako hovorí, inú možnosť veľmi ani nemá.

„Zatiaľ zostávam pri pestovaní cukrovej repy. Ide o to, že je to síce nejaká strata, no keby som upustil od pestovania, potrestám sám seba, lebo nákupné ceny cukrovej repy sú vyššie, ako boli predchádzajúce roky a ceny ostatných komodít – napríklad obilnín, sú momentálne nezaujímavé,“ informuje nás pestovateľ.

Adrian Šedivý verí, že podobná situácia s komplikáciami v cukrovarníckej kampani alebo kvalitou buliev sa opakovať nebude.

„Pevne veríme, že išlo o výnimočný jav a že sa podobná situácia nebude opakovať. V histórii nášho cukrovaru sa takáto situácia ešte nevyskytla,“ uzavrel zástupca seredského cukrovaru.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: TASR/Lukáš Grinaj - Foto z roku 2018.

4.7 3 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
17. február 2024 19:05

Nie je to náhodou výsledok zrušených kvót na cukor? Ale i zníženej ochrany trhu únie?

napr. :

Ako hlavný dovozca trstinového cukru poskytuje EÚ rozvojovým krajinám bezcolný prístup na trh EÚ na základe dohody „Všetko okrem zbraní“ a dohôd o hospodárskom partnerstve s africkými, karibskými a tichomorskými krajinami.

zdroj . web EÚ

Marták Milan , MVDr.
Marták Milan , MVDr.
19. február 2024 6:00

KONEČNE sa cukrová postupová TRHOVO‼️👏

Milan
Milan
17. február 2024 18:11

V cukre sme prebytkoví .

Aj poľnohospodśrstvo je podnikanie ‼️

Má špecifiká a riziká . Ako každé podnikanie .

Hlinikáreň v Žari nad Hronom tiež “skončila “.
Taký je biznis

Nerobme z farmárov chránený druh živočícha ‼️‼️

Stefan
Stefan
17. február 2024 19:00
Odpoveď na  Milan

Presne tak . Ak vstupná surovina nespĺňa požadované minimálne kritéria , nik ju nevykúpi. Chvem dodávať mlieko do mliekarne , musím spĺňať minimálne kritéria na celkový počet mikroorganizmov , alebo somatických buniek . Skysnuté mlieko nevykúpi žiadna mliekareň, zhnité mäso alebo páchnuci kadáver žiadny bitúnok , a tak isto zhnitú… Celý komentár »

Marták Milan , MVDr.
Marták Milan , MVDr.
19. február 2024 6:03
Odpoveď na  Stefan

👏👍