Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

AFP: Zmena klímy teší anglických vinárov

AFP: Zmena klímy teší anglických vinárov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

“Máme tu takmer rovnakú klímu, aká bolo vo francúzskej Champagne pred sto rokmi,” raduje sa britský profesor a enológ Chris Foss. Vďaka otepľovaniu klímy si anglickí vinári mädlia ruky: ich šumivé vína získavajú na kvalite a súperia teraz aj s francúzskym šampanským, píše agentúra AFP.

James Bowerman, ktorý má na starosti vinárstvo Vranken-Pommery, prechádza vinicami Pinglestonu na juhu Anglicka a doširoka sa usmieva: “Pinot meunier (mlynárka) sa tento rok naozaj podaril,” hovorí.

Teploty prekvapili tohto slávneho producenta šampanského, ktorý nedávno investoval do juhoanglickej oblasti, aby tu produkoval šumivé vína.

Vďaka rýchlemu rozvoju vinárstva v Anglicku sa Vranken-Pommery rozhodol pre svahy v Hampshire. Pätnásť hektárov chardonnay, pinot noir (rulandské modré) a pinot meunier, troch typických odrôd šampanského, boli vysadené vlani a čoskoro k nim pribudne ďalších 25-hektárov.

“V júni sme museli rastliny zavlažovať, a to sme vzhľadom na povesť anglického podnebia nečakali,” uvádza Clément Pierlot, riaditeľ viníc a pivníc Pommery & Greno.

Cez veľkú časť leta boli vo Veľkej Británii teploty oveľa vyššie ako je priemer a nedostatok zrážok, uvádza britský meteorologický úrad, ktorý očakáva, že v nadchádzajúcich desaťročiach teploty ešte porastú.

“Čím viac rokov bude takýchto ako tento, tým bude mať víno väčší štýl,” raduje sa Bowerman.

Britský minister životného prostredia Michael Gove súdi, že zmena klímy je “výhodou”. Anglické šumivé vína budú čoskoro poskytovať britským milovníkom vína viac potešenia ako francúzske šampanské, predpovedá.

Produkcia šumivých vín v Anglicku nie je novinkou, ale počet vysadených hektárov za posledných desať rokov vzrástol o 150-percent.

So štyrmi miliónmi fliaš vlani predstavovala táto produkcia 68-percent všetkých vín vyrábaných na britskom území. Toto percento by ešte malo narásť, pretože pinot noir, pinot meunier a chardonnay tvoria 71,2-percenta všetkých vysadených odrôd.

“Prešli sme od drobnej produkcie k prosperujúcemu priemyslu,” konštatuje Cherie Spriggsová, šéfka vinárstva Nyetimber, ktorého prvá vínna réva bola vysadená pred 30 rokmi. Tento rok získala titul producentky šumivého vína roka na International Wine Challenge, kde tak bolo prvýkrát prekonané šampanské.

“Pred 30 rokmi bolo nemožné, aby chardonnay vyzrelo, hrozno zostávalo zelené, tvrdé, príliš kyslé, skrátka to nešlo. Dnes to nie je problém,” zdôrazňuje Chris Foss.

Okrem Vranken-Pommery vstúpil na britskú scénu ďalší známy producent šampanského Taittinger, a to v Kente, kde chce produkovať šumivé víno, ktorého prvé fľaše prídu na trh v roku 2023.

Ani Briti nezostávajú pozadu. K priekopníkom ako je Ridgeview alebo Chapel Down, oficiálnym dodávateľom Downing Street (sídlo britského premiéra), sa pridávajú ďalšie, ako je Rathfinny či Gusbourne.

Väčšina viníc leží na juhovýchode Anglicka a v Hampshire, ale otepľovanie klímy otvára nové možnosti. Jedna nedávna vedecká štúdia označila 34.800 hektárov pôdy v Anglicku a Walese ako vhodných na pestovanie viniča v súvislosti s teplejšími sezónami, napríklad v Essexe na severovýchod od Londýna či v Suffolku na východe Anglicka.

Anglické vinice sú však tvárou v tvár veľkým producentom šampanského trpaslíkmi. Anglické šumivé víno je tiež drahé, kvôli vysokým cenám pôdy a pracovnej sily.

Vinárov znepokojuje brexit, pretože zamestnávajú personál z Európskej únie. Napríklad v Pinglestone pracujú Rumuni.

“Ak už nebudú môcť prichádzať (po vystúpení Británie z EÚ budúci rok v marci), bude ťažké nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí,” poznamenáva James Bowerman.

Autor článku: ČTK/AFP
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments