Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Zaujímavosti Zo sveta

V poľnohospodárstve je potrebné zohľadniť požiadavky mladých ľudí na voľný čas

V poľnohospodárstve je potrebné zohľadniť požiadavky mladých ľudí na voľný čas
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Do poľnohospodárstva je potrebné dostať viac mladých ľudí, zhodujú sa české mimovládne poľnohospodárske organizácie. Podľa ministra poľnohospodárstva Marka Výborného (KDU-ČSL) to má byť jeden z hlavných cieľov budúcej spoločnej poľnohospodárskej politiky. V poľnohospodárstve totiž dlhodobo chýbajú zamestnanci a rezort starne.

Chýbajú všetci

Počet vysokoškolských študentov poľnohospodárskych odborov pritom v ČR v posledných rokoch výrazne nerastie ani neklesá, vlani ich bolo vyše 26-tisíc, čo je zhruba rovnako ako predvlani.

Poľnohospodársky zväz ČR aj Agrárna komora sa zhodujú na tom, že ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve je každým rokom menej.

“Poľnohospodárov trápi nedostatok pracovníkov ako v rastlinnej, tak v živočíšnej výrobe. Chýbajú nám  agronómovia, ako aj zootechnici, ale aj technici,” povedal ČTK predseda Poľnohospodárskeho zväzu Martin Pýcha.

Hovorkyňa AK Barbora Pánková doplnila, že najväčšie ťažkosti majú odbory živočíšnej výroby, kde chýbajú predovšetkým ošetrovatelia zvierat, dojiči, kŕmiči či kvalifikovaní zootechnici.

“K príčinám tohto problému jednoznačne patrí nedostatočná generačná obmena v poľnohospodárstve,” povedala Pánková ČTK.

Problém nevyrieši ani robotizácia

Najväčší podiel na vekovej štruktúre zamestnancov majú v agrárnom sektore ČR dlhodobo pracovníci vo veku 45 rokov a viac, ktorí tvoria zhruba 59 percent zo všetkých zamestnancov, vyplýva z údajov českého Ústavu poľnohospodárskej ekonomiky a informácií.

Nedostatok pracovníkov podľa Pánkovej úplne nevyrieši ani robotizácia, pretože časť činností v poľnohospodárstve si vyžaduje ručnú prácu. Úplné riešenie nepredstavujú ani sezónni pracovníci.

 “Pretože starostlivosť o zvieratá treba zabezpečiť celoročne bez ohľadu na to, či je víkend alebo sviatok,” dodala.

Mimovládne organizácie sa tak zhodujú na tom, že je potrebné zvýšiť atraktivitu práce v poľnohospodárstve pre mladých ľudí. Podľa Pýchu mladú generáciu odrádza jej vysoká náročnosť.

“Je to multiodborová práca, ktorá nemá pevný pracovný čas, preto je tiež dôležité zohľadniť požiadavky mladých ľudí na voľný čas,” povedal.

S tým súhlasí aj Jiří Remeš, prorektor pre pedagogickú činnosť Českej poľnohospodárskej univerzity (ČZU). Podľa Remeša môže mladým prekážať aj nižšie platové ohodnotenie alebo život na vidieku.

Od štúdia poľnohospodárskych odborov mladých ľudí odrádza náročnosť, uviedol Remeš. Naopak, láka ich uplatniteľnosť na trhu práce. V odbore sa podľa neho uplatní až 65 percent absolventov a najatraktívnejšie sú programy zamerané na záhradníctvo, potravinárstvo a chovy zvierat.

28 odborov stredného vzdelávania

Zo štatistík ministerstva školstva vyplýva, že vysokoškolských študentov poľnohospodárskych odborov bolo v ČR vlani vyše 26.000, bez započítania veterinárnych odborov. Za posledných sedem rokov sa podľa dát ministerstva ich počet príliš nemenil, v rokoch 2021 a 2022 bolo študentov o necelú tisícku viac, medzi rokmi 2017 a 2020 ich bolo okolo 25.000.

Podľa Pýchu je v Česku ďalej 28 odborov stredného vzdelania v poľnohospodárstve a lesníctve. V školskom roku 2022/2023 študovalo na stredných poľnohospodárskych školách necelých 17.000 žiakov. Pri odboroch s výučným listom je podľa neho najpočetnejšie vzdelanie opravár poľnohospodárskych strojov, pri zakončení maturitou vedie agropodnikanie.

Nutnosť generačnej obmeny v poľnohospodárstve si uvedomuje tiež minister Výborný. Na rokovaní Rady ministrov v Luxemburgu 24. júna presadil okrem iného zmienku o generačnej obmene a označil jej riešenie za veľmi dôležité.

Podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva z roku 2022 predstavoval celkový počet pracovníkov v poľnohospodárskych podnikoch v ČR 96.600, čo bol podiel na celkovej zamestnanosti 1,9 percenta.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments