Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Burinu nahradili bylinky a zelenina

Burinu nahradili bylinky a zelenina
insert_photoautorka

Skleníky pri Tvrdošovciach stoja bez využitia už asi desať rokov. Vďaka rodinnej farme zameranej na pestovanie byliniek a zeleniny sa niektoré z nich podarilo obnoviť.

„Hospodárime už asi 5-6 rokov, začínali sme bazovými sadmi, ktoré si držíme doteraz, ale chceli sme k tomu pridať niečo ďalšie. Preto sme a rozhodli oživiť tieto skleníky, z ktorých aktuálne spravujeme asi pol hektára. Pestujeme najmä bylinky a začíname aj so zeleninou,“ uviedol pestovateľ Ján Kvoček z rodinnej firmy Janove Sady.

Bylinky dominujú

Tak ako o bazový sad, aj o skleníky sa stará najmä rodina Kvočekovcov, za pomoci viacerých brigádnikov z okolia.

„Bylinky sme pestovali už aj skôr, a to najmä na sušenie. Teraz v skleníkoch prechádzame najmä na bylinky v čerstvom stave. Výhodou je to, že čo v čerstvom stave nepredáme, stále vieme vysušiť. K bylinkám pridávame aj zeleninu, aby sme mali širšiu ponuku. Úrodu ponúkame bežným spotrebiteľom, ale tiež reštauráciám a do veľkoskladov,“ dodal Kvoček.

V skleníkoch sa nájdu rôzne druhy byliniek – od citrónovej trávy cez rozmarín a estragón až po tri druhy bazalky.

„Máme bežnú bazalku, okrem nej thajskú a aj červenú. Práve bazalka tvorí najväčšiu časť našej produkcie a chceme sa jej prioritne venovať. Vyskúšali sme si jej pestovanie aj minulý rok na inej lokalite a teraz pokračujeme v tvrdošovských skleníkoch. Popri bazalke pestujeme tiež rajčiny, lebo každá literatúra ich odporúča popri bazalke pestovať. Okrem toho však máme aj uhorky, cuketu, mangold, čierny kel či petržlen na vňať,“ vysvetlil Ján Kvoček.

Rodinné odhodlanie

Pestovanie jednotlivých plodín napreduje najmä pod taktovkou hlavy rodiny – Jána Kvočeka. Snaží sa o čo najekologickejší prístup.

„Všetko pestujeme na pôde a za pomoci slnečného žiarenia. Skleníky sú staré, funguje tu ešte starý zavlažovací systém, ale snažíme sa do toho dostať aj trochu modernej technológie. Napríklad paradajkám sme preto dali kvapkovú závlahu. Používame malú mechanizáciu, ale väčšina práce sa robí ručne. Náš najpoužívanejší herbicíd je motyka,“ dodáva s úsmevom Ján Kvoček.

Mnoho práce si podľa neho vyžiadalo aj samotné vyčistenie skleníkov. Roky v nich rástla burina a náletové dreviny.

„Prebrali sme to vo veľmi zlom stave. Museli sme všetko očistiť a odburiňovať, aj preto sme novú úrodu založili trochu neskôr, ako sme pôvodne plánovali,“ uviedol pestovateľ.

Ráta s tým, že skleníky budú úrodu dávať minimálne do novembra. Zároveň si však vyžiadajú aj ďalšie práce a investície.

„Musíme to trochu zrekonštruovať. Keď príde silnejšia búrka, z každého druhého okna tečie voda. Tomu musíme zamedziť. Nechávame si to však na jeseň, keďže teraz v lete je teplo a pár rozbitých skiel až tak nevadí,“ vysvetlil Kvoček.

Plány do budúcna

Pestovateľov čaká na jeseň aj ďalšia výzva. Do poriadku chcú dať ďalší skleník, ktorý je aktuálne prerastený burinou a náletmi.

„Práce na vyčistení skleníka a jeho spojazdnení je pomerne dosť. Musíme odstrániť všetky náletové dreviny, ktoré sú tam, rovnako musíme odstrániť staré buriny, ktoré tam rastú 10 rokov. Všetky semená burín, ktoré sa tam za ten čas usadili, musia vyklíčiť a my ich musíme odstrániť,“ vysvetlil pestovateľ.

Keďže sa snaží o minimalizovanie používania chémie, o to viac je potrebná manuálna práca.

„Prvú úrodu by sme aj v novom skleníku chceli zakladať na budúci rok. Budeme samozrejme pokračovať najmä v bylinkách, a popri nich v rámci snahy o prestriedanie osevu doplníme opäť nejakú zeleninu,“ uzavrel Ján Kvoček.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments