Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

V Leviciach pribudol paradajkový skleník

V Leviciach pribudol paradajkový skleník
insert_photoautorka

Produkcia paradajok sa na Slovensku opäť o čosi rozširuje. Nový skleník otvorili v Leviciach. Vyrástol už popri fungujúcich skleníkoch, ktoré v Leviciach aj v Babindole pri Nitre prevádzkuje Farma Babindol. Tá na Slovensku začala so skleníkovým pestovaním paradajok medzi prvými a dnes ako jedna z mála prevádzkuje aj skleníky v zimnom režime.

„Nový skleník v Leviciach má rozlohu 1,3 hektára a je aktuálne situovaný na letnú produkciu. To znamená, že v tomto skleníku nebudeme svietiť ako v našich ostatných skleníkoch s plochou 7,2 hektára,“ skonštatoval Matúš Jančura, riaditeľ Farmy Babindol.

Do skleníka ešte v decembri vysadili asi 18 tisíc paradajkových priesad.

„Ide o tri odrody – je to odroda Merlice, ktorá je najväčšieho kalibru a bude mať asi 100-150 gramov na jeden plod, pričom na strapci vyrastá asi 5 plodov. Ďalej tu máme jednu odrodu slivkového tvaru s váhou asi 80 gramov na plod a odrodu literno, ktorá je okrúhleho tvaru tiež s hmotnosťou asi 80 gramov na plod. Všetky odrody sa oberajú na strapcoch,“ priblížil agronóm Erik Csadári.

Ročne by malo v skleníku vyrásť 400 až 500 ton paradajok.

„Pri odrodách sme vypočuli volanie našich odberateľov, ktorí od nás požadovali veľkú paradajku. Takže sa teraz môžeme pochváliť tým, že od tohto roku budeme mať na trhu aj veľkú paradajku a náš celý produktový mix bude pozostávať až z jedenástich druhov rajčín,“ dodal Jančura.

Zámer bol iný

Keďže skleník je nastavený na letnú produkciu, úroda v ňom bude dozrievať od marca do novembra. Následne priestory každoročne prejdú čistením a dezinfekciou pred ďalšou decembrovou výsadbou.

„Skleník sme nastavili na letné pestovanie, ale pravdou je, že prvotne sme zvažovali zimný skleník. Postupne nás však zastihli drahé energie, takže sme si povedali, že to síce urobíme ako zimný skleník, ale prispôsobíme to tomu, aby sme v budúcnosti z dlhodobého hľadiska pokrývali produkciu celoročne,“ vysvetlil Jančura, podľa ktorého sú zvyšné skleníky na farme v zimnej produkcii a úrodu prinášajú od jesene do neskorej jari.

Práve zimné paradajky sa v obchodoch predávajú aj za dvojnásobne vyššiu cenu, ako letné. Hoci to pestovateľom prináša ekonomický benefit, v aktuálnej situácii sa ekonomické výhody strácajú. Aj v už fungujúcich zimných skleníkoch, rovnako ako v novom, preto museli pestovatelia nastaviť procesy tak, aby čo najviac ušetrili.

„Zimné pestovanie, nemôžeme povedať, že sa neoplatí, ale dnes je nákladovo veľmi náročné. Stúplo to výrazne. Celé naše hospodárenie je postavené najmä na jednom energonosiči, a tým je plyn. Jeho cena v porovnaní s predchádzajúcim obdobím, kedy sme platili 15-20 eur, zvýšila na aktuálnych asi 70 za mwh. Nárast je teda rapídny a preto musíme obmedzovať svietenie v skleníkoch, a  musíme sa pohrať aj s plánmi výsadby tak, aby sme to energeticky zvládli a aby nám to pokrylo náklady,“ uviedol riaditeľ Farmy Babindol.

Šetria, kde sa dá

V bežných rokoch pestovatelia na plochu 7,2 hektára na prevádzku potrebovali asi 1,5 milióna eur. Po náraste cien energií náklady rapídne narástli.

„Keby sme nezačali šetriť a robiť úsporné opatrenia, vlaňajšie náklady by boli asi na úrovni 4,5 milióna eur, čiže trojnásobne vyššie, ako roky predtým. Tým, že sme začali šetriť, dostali sme sa na 2 milióny eur, ale s tým, že nemáme tú produkciu, ktorú by sme chceli,“ vysvetlil Jančura.

Pestovatelia totiž v klasickom zimnom pestovaní ponechali len produkciu v Babindole. Už existujúci starší skleník v Leviciach prepli do úspornejšieho režimu – rastliny vysadili v novembri a svetlo z prisvecovania im dopriali len čiastočne.

„Upravili sme teda aj výsadbové plány a inak nastavili skleníkovú produkciu. Pri plnom svietení býva naša produkcia vyššia,“ uzatvára pestovateľ.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments