Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Vinárskym špecialitám počasie praje

Vinárskym špecialitám počasie praje
insert_photoTASR

Hoci uplynulý rok nebol pre vinárov a vinohradníkov práve ideálny, aktuálne im počasie vcelku praje. Posledná sezóna priniesla pestovateľom viniča problémy najmä v súvislosti s plesňovými ochoreniami, ktoré miestami zdecimovali úrodu. Niektorí vinári prišli aj o viac ako polovicu. Tí, ktorí úrodu ochránili a sústreďujú sa aj na produkciu vinárskych špecialít, si zas priebeh počasia v uplynulých týždňoch môžu pochvaľovať.

„Na rozdiel od viacerých posledných ročníkov sa nám tento rok ľadový zber podaril už v prvej polovici januára. V minulých rokoch sme pritom viackrát oberali až vo februári, v roku 2020 sa ľadový zber nepodaril vôbec,“ uviedol Roman Komárňanský, hlavný agronóm vinárstva v Topoľčiankach.

Na takéto situácie v minulosti zvyknutí neboli. Čím neskôr sa hrozno oberá, tým je ho spravidla na koreňoch menej.

„Túto sezónu bola prvá chladná vlna okolo Mikuláša, ale v lokalite Topoľčianok teplota neklesla dostatočne nízko pod nulu, takže sme museli čakať. Ale s januárovým termínom môžeme byť spokojní,“ dodal Komárňanský.

Darí sa aj hroznu zo slamového zberu. To musí po zbere vo vinici visieť a schnúť aspoň tri mesiace na povale. V aktuálnej sezóne sa slamový zber na jeseň podaril už v polovici októbra.

„Vlani bolo pomerne pekné a teplé leto. Zber vo viniciach závisí od toho, kedy hrozno dozrie, a tentoraz mu počasie prialo. Od toho, kedy hrozno z koreňa oberieme, závisí spravidla aj druhý zber z povaly – schnúť musí podľa legislatívy aspoň tri mesiace, ale ak nie je dostatočne vyschnuté, nechávame ho tam aj dlhšie. Tentoraz slamovému hroznu priala jeseň, rovnako aj začiatok zimy, keďže nebolo extrémne vlhko, čo by hrozno mohlo negatívne ovplyvniť. Všetky tieto podmienky prispeli k tomu, že sme ho už v týchto dňoch mohli zvesiť a zlisovať. Hrozno bolo veľmi pekne vyschnuté a bolo len minimálne napadnuté plesňou,“ skonštatoval Samuel Waldner, obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach.

Podľa samotných vinárov má Slovensko na dorábanie prírodne sladkých vín, medzi ktoré patrí aj ľadové a slamové víno, spravidla dobré podmienky. Navyše, podnebie na rozdiel od iných lokalít práve u nás týmto vínam zaručuje nielen vysokú cukornatosť, ale aj dostatočný obsah kyselín, vďaka čomu neraz bodujú aj na popredných medzinárodných vinárskych súťažiach.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments