Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Vinári z Topoľčianok vyrobia 1600 litrov ľadového vína

Vinári z Topoľčianok vyrobia 1600 litrov ľadového vína
insert_photoSITA - webnoviny.sk

Mrazivý víkend, počas ktorého teploty v nitrianskom regióne klesli pod mínus 16 stupňov, prial vinohradníkom z Topoľčianok. Desiatky zberačov sa pustili do zberu hrozna určeného na výrobu ľadového vína. Z pozberaného Rizlingu vlašského a Frankovky modrej by mali Vinárske závody Topoľčianky vyrobiť približne 1600 litrov ľadového vína, ktoré sa sa trh dostane v prvej polovici budúceho roka.

Riaditeľ Vinárskych závodov Miloš Ševčík bol s tohtoročným zberom spokojný napriek tomu, že tohtoročná vinohradnícka sezóna pestovateľov hrozna nepotešila. Časť úrody v Topoľčiankach zničil ľadovec, problémy s kvalitou a kvantitou suroviny mali i dodávatelia hrozna. Vinárske závody disponujú 420 hektármi obrábaných viníc, zhruba polovicu potrebnej suroviny nakupujú od dlhoročných dodávateľov.

Výrobe ľadových vín sa v Topoľčiankach venujú niekoľko rokov. Prvé slovenské ľadové vína pochádzajú z roku 2002. Na trhu sa vtedy objavili Veltlín zelený z produkcie Karpatskej Perly Šenkvice a Rizling rýnsky od Milana Pavelku z Pezinka. História ľadového vína však siaha až do roku 1794. Vinohradníkov na území dnešného Bavorska vtedy pravdepodobne prekvapil skorý mráz. Napriek tomu zamrznuté hrozno obrali a zistili, že po vylisovaní malo vyššiu cukornatosť a po prekvasení aj výrazne odlišnú chuť. Nemecko je dodnes najväčším producentom ľadového vína v Európe. Najväčším svetovým producentom je však Kanada, najmä vinári z oblasti Niagarských vodopádov. V európskych podmienkach sa na výrobu ľadových vín najčastejšie používajú odrody Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Tramín červený, Rizling vlašský a Veltlínske zelené. Kanadskou špecialitou je sorta Vidal.

Výroba ľadových vín je veľmi nákladná, čo sa prejavuje aj na jeho cene. Tá sa v obchode pohybuje od 15 eur za fľašu. Zo 100 kilogramov zamrznutého hrozna sa vylisuje zhruba 15 až 25 litrov muštu. Prezreté hrozno sa oberá ručne, teploty v čase zberu nesmú byť vyššie ako mínus sedem stupňov Celzia. Všetky podmienky zberu a výroby ľadového vína upravuje prísna legislatíva. Lisovaním sa z bobúľ oddelí zamrznutá voda a na výrobu vína sa použije koncentrovaný mušt s vysokým obsahom cukrov, kyselín a ostatných aromatických a chuťových látok. Vysoká cukornatosť muštu znásobená vplyvom mrazu dodáva vínu charakteristickú sladkosť.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: SITA - webnoviny.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments