Zadajte hľadaný výraz

Branding Ematech 2020-07 LEFT
Branding Ematech 2020-07 RIGHT
Branding Ematech 2020-07 TOP
Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Vinári cítia neistotu. Ministerstvo škrtá prostriedky na nové vinice!

Slovenskí vinohradníci a vinári začínajú aktuálnu kampaň s plnými skladmi vína. Dôvodom je výpadok segmentu hotelov a reštaurácií v druhom kvartáli roka, ktorý nastal z dôvodu rozsiahlych obmedzení v súvislosti s COVID-19. V neľahkej situácii sa domáci vinári, ktorí žnú úspechy na svetových prehliadkach vín, nedokážu spoľahnúť ani na pomoc rezortného ministerstva. To je k ich požiadavkám často hluché a keď príde s opatrením, tak je polovičaté alebo vnáša do systému len ďalšiu neistotu.

Biele vína si udržia sviežosť

Z hľadiska pestovateľského ročníka sú pritom slovenskí producenti vín zatiaľ spokojní. Vinárov nezastihli jarné mrazy, vinohrady sa teda postupne prebúdzali zo zimy a neskôr sa ich nedotklo ani sucho. Obdobie leta bolo pritom slnečné, ale bez výrazných extrémnych teplôt, ktoré ak presiahnu 35 stupňov, vinohradom škodia a tie bojujú o samotnú existenciu.

Síce vinári začínajú len v týchto dňoch s oberaním našej tretej najrozšírenejšej odrody Müller Thurgau, predpokladajú, že aktuálny ročník bude nadpriemerný! Tohtoročné biele vína budú mať podľa nich všetky predpoklady na to, aby oslovili spotrebiteľov aj po niekoľkých rokoch príjemnou sviežosťou.

Slovenskí producenti očakávajú, že vyrobia viac ako 30-miliónov litrov vína. To sa urodí asi na výmere 8500-hektárov vinohradov. Z uvedenej plochy je asi polovica obnovených. V nich dokážu naši vinári plne konkurovať západoeurópskym kolegom, s priemernými úrodami asi na úrovni deväť ton hrozna z hektára. Staršie vinice majú priemerné úrody oveľa nižšie. Len okolo tri alebo štyri tony.

Zoškrtanie podpôr pri zrealizovaných projektoch o 40-percent

Už roky slovenskí vinohradníci využívajú na reštrukturalizáciu vinohradov prostriedky z Európskej únie zo Spoločnej organizácie trhu s vínom. Za približne päť miliónov eur ročne dokážu pravidelne obnoviť asi 250-hektárov viníc. Vinohradníkov v minulom týždni, podľa Jarmily Kaňuchovej Pátkovej, výkonnej riaditeľky Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska, prekvapilo, že v dokumente PPA sa hovorí o zoškrtaní podpôr o 40-percent pri už zrealizovaných projektoch revitalizácie vinohradov.

„Mrzí nás, že sa o takýchto zámeroch nedozvedáme zo spoločných sedení s ministrom pôdohospodárstva, ale z takýchto správ. Dnes hovoríme o zoškrtaní podpory o 40-percent. Čo keď to budúci rok bude o 90-percent? Vinohrad sa vysádza najmenej na 30 rokov. My nemáme istotu ani na dva roky,“ povedala dnes (10.9.2020) na popoludňajšej tlačovej konferencii Jarmila Kaňuchová Pátková.

Na minulotýždňovú výzvu troch zväzov špeciálnej rastlinnej výroby, ktorá smerovala k nedostatočnej komunikácii ministerstva s odbornou verejnosťou, šéf agrorezortu reagoval, že rokovania prebiehajú na úrovni komoditných rád.

Výkonná riaditeľka zväzu však dopĺňa, že od nástupu ministra, komoditná rada zasadala raz. Ak by to bolo častejšie, určite by pripomienkovali napríklad výzvu vyhlásenú ministerstvom pôdohospodárstva na elimináciu dôsledkov COVID-19 v potravinárskom sektore.

Výzva COVID nie je pre všetkých vinárov

Na výzvu je vyčlenených 20-miliónov eur a napriek tomu, že slovenské potravinárstvo si ostatné desaťročia len veľmi ojedinele siahlo na európske peniaze, vyzerá to tak, že ani teraz nebudú spracovatelia komodít spokojní. Podľa odhadov Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska sa k podpore, ktorá mala pomôcť všetkým potravinárom, nedostane približne 30-percent producentov vína.

„Potešili sme sa vyhlásenej výzve, ktorá má podporiť mikropodniky sumou 10-tisíc eur, malé spoločnosti sumou 25-tisíc eur a stredné 50-timi tisícmi eur. Vzhľadom na vírusové ochorenie, ktoré sa dotklo našich vinárov okamžite po zatvorení hotelov a reštaurácii sa zdalo, že výzva má byť rýchla a jednoduchá. Až 30-percent vinárov však nemôže žiadať o podporu kvôli nezmyselnej podmienke, ktorú určilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. V žiadosti má byť uvedené SK NACE, čo je kód z prevažujúcej činnosti podnikania. Ak však predávate viac hrozna ako vína, tak už nie ste vinár a teda potravinár, pre ktorých je výzva určená. Samozrejme, negatívne sa to dotýka aj tradičných poľnohospodárskych podnikov, ktoré rozvíjajú aj sektor vinárstva,“ hovorí výkonná riaditeľka vinohradníkov a vinárov.

Tá verí, že komunikácia s rezortom bude do budúcnosti intenzívnejšia. Priala by si, aby rezort na mesačnej báze zisťoval, s čím sa slovenskí producenti vína trápia a tieto informácie vyhodnocoval a vďaka nim lepšie nastavoval krátkodobé opatrenia ale aj dlhodobé vízie.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Jarmila Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka ZVVS

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1569 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.