V školách opäť hovoria o jedle

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rozbehla už siedmy ročník kampane Hovorme o jedle. Na celom Slovensku sa do neho zapojilo vyše 400 škôl.
„Za tých sedem rokov môžeme povedať, že sú to naozaj tisícky detí, ktoré už prešli týmto vzdelávaním v školách, ktoré pripravujeme interaktívne aj v spolupráci s učiteľmi,“ uviedla Jana Holéciová z SPPK.
Do kampane sa aj tento rok zapojila aj Základná škola v Lehote v nitrianskom okrese.
„Každoročne sa zapájame do týchto aktivít a získali sme aj viacero ocenení. Deti sa hravou formou učia napríklad o vitamínoch, pričom sa snažíme o prepojenie učiva s týmito aktivitami. Pritom získavajú informácie aj o zdravej výžive a pôvode potravín,“ vysvetlila učiteľka Iveta Šlosárová.
„Jednou z našich aktivít je aj Deň jablka, kedy deti musia priniesť do školy jablko z vlastných zdrojov, teda nie z obchodu. Vidia, kde jablká rastú a odkiaľ ich vlastne získavame,“ doplnila učiteľka druhákov, Ľubica Ševčíková.
Práve vzdelávanie o potravinách je hlavným cieľom celej kampane.
„Deti sa hravou formou učia, rozvíjajú fantáziu, maľujú a píšu o slovenských potravinách a takýmto spôsobom ich učíme, aby získali pozitívnejší vzťah k slovenským potravinám a ich výrobe. Rovnako sa dozvedajú, prečo je dôležité vkladať si do nákupného košíka slovenskú potravinu,“ vysvetlila Holéciová.
Zacielenie na najmladšie ročníky je podľa nej nutné.
„Slovensko v minulosti zanedbalo výchovu práve tejto mladej generácie a dnes ani mnohí dospelí spotrebitelia nie vždy vnímajú, o čom je to správne stravovanie, nie presne vždy vedia, prečo je potrebné podporovať kúpou slovenských výrobkov práve doma vypestovanú potravinu,“ dodala Holéciová.
Denne na Slovensko dorazí asi 700 kamiónov s potravinami zo zahraničia.