Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

V okrese Galanta je 45 percent úrody už v skladoch

V okrese Galanta je 45 percent úrody už v skladoch
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V okrese Galanta začala žatva minulý týždeň v piatok a už teraz je v skladoch približne 45 percent výmery repky a obilnín. Ako konštatoval riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Galante Gabriel Perleczký, okres obhospodaruje približne 49 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy.

„Po začatí žatvy sme museli prácu prerušiť, prišlo dažďové počasie, na území nášho okresu napršalo až 55 mm, až keď pôda vyschla, mohli sme pokračovať,“ povedal Perleczký a pripomenul, že v tomto roku bolo dosť zrážok, síce neboli tak dobre rozložené, ako by sa žiadalo.

V rámci tohtoročnej žatvy poľnohospodári musia pozbierať pšenicu ozimnú a pšenicu jarnú na výmere 11.000 ha. Roľníkov čaká aj zber jarného jačmeňa na 7850 ha.

„V prípade pšenice očakávame potravinársku kvalitu a úroda jačmeňa by mala dosiahnuť sladovnícku kvalitu,“ zdôraznil riaditeľ.

Žatva v okrese Galanta sa začala zberom ozimnej repky, ktorú pestujú na 1100 ha.

„Výnosy repky sú celkom dobré, pohybujú sa v rozpätí 2 až 3,6 t/ha. Očakávame, že v okrese dosiahneme priemer 2,8 – 2,9 t/ha. V prípade pšeníc hektárové výnosy sú rôzne, záleží od odrôd a výsledky ovplyvňujú aj vlaňajšie záplavy, keď nám počasie neprialo a asi 50 % poľnohospodárskej pôdy bolo pod vodou. Doteraz sme zaznamenali tohtoročné výnosy od 4 až 5,5 t/ha. V priemere dosiahneme pravdepodobne 4,6 t/ha,“ vysvetlil riaditeľ komory.

„Jačmene majú biologickú zrelosť, vyznačujú sa dobrou kvalitou, tam kde bola pôda suchá, kombajny začali žať. Výnosy sa zatiaľ pohybujú od 3,5 do 4,2 t/ha. Ak všetko pôjde dobre a počasie nám bude priať, žatvu ukončíme do 24. júla,“ pokračoval.

Podľa Perleczkého poľnohospodári majú v okrese svoju vyhovujúcu vlastnú techniku, okrem toho pracujú v okrese Galanta aj kombajny z rôznych organizácií a aj z Českej republiky.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments