Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

V Gbelciach plánujú vyrábať pasterizované ovocné šťavy

Spoločnosť PROFMAT spol. s r.o. Gbelce plánuje postaviť výrobnú halu na výrobu pasterizovaných ovocných štiav a vína. Nová výrobná hala by mala vyrásť v existujúcom areáli firmy v Gbelciach. Začiatok výstavby je naplánovaný na jeseň tohto roka a samotná výstavba by mala trvať zhruba mesiac. Predpokladané náklady na stavebnú a technologickú časť sú vyčíslené na 600.000 eur.

Spoločnosť PROFMAT patrí v súčasnosti k najväčším pestovateľom viniča a ovocných drevín v okrese Nové Zámky. Obhospodaruje výmeru 520 hektárov poľnohospodárskej pôdy, na zhruba polovici výmery sa nachádzajú registrované vinohrady. Na 45 hektároch sú ovocné sady, najmä broskyne.

Výstavbou novej haly na spracovanie ovocia chce spoločnosť dosiahnuť lepšie zužitkovanie produkcie ovocia, uviedol v predloženom zámere zástupca firmy Róbert Halász. Technologické zariadenie na spracovanie na stopercentnú ovocnú šťavu s výkonom 300 litrov šťavy za hodinu prevádzky je schopné pri sezónnom využití spracovať zhruba 405 ton ovocia. Predpokladaná dĺžka sezóny je 90 dní.

Podľa odhadov by malo zariadenie za jednu sezónu vyrobiť 2700 hektolitrov ovocnej šťavy. Na využitie linky je potrebné zabezpečiť približne 400 ton jabĺk. Obsluhu zariadenia by mali zabezpečovať štyria zamestnanci.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments