Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Trpezliví vinári sa ľadového vína nakoniec dočkali

Hoci sa ešte na začiatku decembra českým vinárom zdalo, že z ľadového vína nebude nič, nakoniec predsa len prišli mrazy a odmenili tých, ktorí sa nedali odradiť teplou jeseňou a so zberom hrozna na ľadové víno počkali. Špeciálna, a patrične drahá lahôdka tak zamieri na stoly milovníkov vína i v tejto sezóne.

„Bude to hop alebo trop, ako v športke. Buď to zamrzne, než hrozno zhnije, alebo to opadá. Zatiaľ je to na hrane, bobule už nemajú takú pevnosť. Je to i tým, že v tomto roku bola dosť vysoká cukornatosť. Zatiaľ sme ale o nič neprišli. Budeme čakať,“ povedal na začiatku decembra pre Deník vinár Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

Našli sa však aj takí, ktorí to tesne pred veľkým ochladením vzdali.

„My sme hrozno s cukornatosťou na výber z bobúľ pozberali z krov už minulý týždeň. Kto ale hrozno nechal na kroch ešte dlhšie, musí teraz plakať. Podľa môjho odhadu ľadové víno v tomto roku vôbec nevyjde. Od minulého týždňa stále prší alebo je hmla a nemrzne. Hrozno je plné vody a začína hniť,“ vyhlásil v prvých decembrových dňoch vinár Antonín Koníček z Nového Šaldorfu.

Keď sa začalo ochladzovať, vinári noc čo noc zisťovali, či už teploty klesli na potrebných mínus sedem stupňov Celzia.

„Teplomery kontrolujeme skoro ráno. Samotný zber býva medzi šiestou a ôsmou hodinou ráno, ešte než začne hriať slniečko,“ povedal pre agentúru ČTK vinár František Veverka z Čejkovic.

Zamrznuté bobuľky treba pozberať veľmi rýchlo, aby sa neroztopili, takže vinár potrebuje dostatok zberačov. Tí musia byť v pohotovosti niekoľko dní, keďže nikto nevie, kedy príde tá pravá zima.

Čakanie na mráz
Vinármi toľko očakávané mrazy udreli krátko pred Vianocami, takpovediac v poslednej chvíli, lebo už hrozilo, že hrozno kvôli dažďom a vysokým teplotám zničí hniloba a plesne.

„Naši zákazníci sú zvyknutí, že máme v ponuke ľadové víno, tak sme čakali na mráz i v dobe, kedy to niektorí vinári už vzdali a hrozno pozberali. Je fakt, že sa na ňom nepriaznivé počasie podpísalo, ale dočkali sme sa a ľadové víno budeme mať i tento rok,“ povedal pre Právo vinár Ctirad Králík z obce Sedlec.

Tajomstvo ľadového vína tkvie v tom, že voda v hrozne zamrzne a vytvorí ľadové kryštáliky, ktoré pri lisovaní zostávajú vo vnútri lisu, takže von sa dostáva len hustý a sladký mušt. Ľadové víno je vďaka tomu výrazne sladké a aromatické, čo ho predurčuje na to, aby sa pilo predovšetkým k dezertom.

Výťažnosť zo zmrznutých bobúľ je oproti klasickému hroznu zberanému v tradičnom čase niekoľkonásobne nižšia, často dosahuje len dvadsať percent. Aj preto je ľadové víno také vzácne. Okrem toho, vinár nemá zaručené, či sa zimy dočká skôr, než hrozno zhnije, nehovoriac už o tom, že vinohrady sú ohrozované i náletmi škorcov a neskôr drozdov, ako aj nájazdmi zlodejov. Vysoké riziko nahrádza vinárom cena ľadového vína, ktorá sa pohybuje od 300 do 700 českých korún za fľašu s obsahom 0,35 litra.

Drahá špecialita
„Je to drahá vec, ale trh je v tomto smere stabilizovaný, dokonca sa spotreba mierne zvyšuje, takže je to stávka na istotu. My ľadové víno robíme od roku 2001 a zatiaľ sa nám každý rok podarilo,“ vyhlásil pre Právo Ctirad Králík.

Český vinársky zákon umožňuje výrobu ľadového vína od roku 1995. Okrem Českej republiky sa toto víno vyrába už len na Slovensku, v Nemecku, v Rakúsku a v Kanade. Česi ročne vyprodukujú niekoľko tisíc litrov tejto špeciality, čo nepredstavuje ani jedno percento z ich celkovej ročnej výroby vína. Produkcii tohto druhu vína sa tam venuje asi tridsať vinárov.

Autor článku: Markéta Brunnerová, Týždenník ROĽNÍCKE NOVINY č. 1 – 2/2010
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments