Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Teploty urýchlili žatvu v nitrianskom VPP, obilie takmer upražili

Žatva vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, s.r.o., v Nitre sa chýli ku koncu. Úrodu ovplyvnilo počasie.

V závode v Koliňanoch bola k 17. júlu pozbieraná pšenica z plochy 133 hektárov, úroda dosiahla 5,48 tony na hektár. Ľadovec poškodil 40 hektárov osiatej plochy. Ozimný jačmeň dosiahol na výmere 30 hektárov priemernú úrodu 5,17 tony z hektára, repka ozimná 2,74 tony z hektára. Podľa riaditeľa VPP Petra Brezovského extrémne teploty nielenže urýchlili žatvu, ale obilie takmer upražili, čo sa prejavilo na nižšej úrode.

V oponickom závode VPP je zožatá pšenica ozimná na výmere 205,9 hektára. Priemerná úroda dosiahla 7,04 tony na hektár. Začal sa zber jarného jačmeňa, ktorý vysokoškolský podnik pestuje na ploche 55,13 hektára. Priemerná úroda sa zatiaľ pohybuje na úrovni 5 ton/ha.

„Najviac nás sklamala repka ozimná. V minulých rokoch neklesla úroda pod 3,5 tony z hektára, v tomto roku sme dosiahli 2,48 tony na hektár plochy. Chýbal jeden výdatný dážď,“ skonštatovala vedúca závodu Jozefína Kubaľová.

Zrážky však podľa nej chýbajú dlhodobo. Čiastočne ich nahrádzajú závlahou, najmä u sóje a osivovej kukurice, kde sú závlahy funkčné.

Extrémne horúčavy ovplyvňujú aj životné podmienky hospodárskych zvierat, ktoré v tomto období ťažšie regulujú tepelný stres.

„Pomáhame im ventilátormi a sprchami, najmä dojniciam. Tepelný stres môžeme zmierniť, nie však úplne odstrániť. Úžitkovosť v takýchto podmienkach neúprosne klesá,“ skonštatoval Brezovský. Výnimočne vysoké teploty v posledných týždňoch prispeli aj k väčšiemu úhynu rýb v rybníku VPP.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1521 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments