Skončila sa cukrovarnícka kampaň, vďaka ktorej slovenskí pestovatelia a dva cukrovary zabezpečili pre spotrebiteľov takmer 160 tisíc ton slovenského cukru. Sezóna pestovania repy a produkcie bieleho zlata pritom nebola vôbec jednoduchá. Slovenský cukrovarnícky spolok ju pre následky nepriaznivého počasia označil za jednu z najťažších za posledné roky. Domáci pestovatelia budú v novej sezóne pestovať na poliach už aj smart-repy, ktoré sú odolnejšie voči výkyvom počasia.
Na Slovensku už prebieha naplno cukrovarnícka kampaň. Pestovaniu cukrovej repy sa venuje viac ako 200 pestovateľov, pričom celková výmera v tomto hospodárskom roku predstavuje 22.358 ha. Pri dosahovanej úrode cukrovej repy 60 t/ha očakávajú poľnohospodári produkciu buliev cukrovej repy vyše 1,3 milióna ton, z ktorej cukrovarnícke spoločnosti v Trenčianskej Teplej a v Seredi vyprodukujú takmer 180.000 ton cukru.
Zväz pestovateľov cukrovej repy, člen Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), považuje zaradenie cukrovej repy medzi tzv. citlivé komodity za kľúčové systémové opatrenie. Vďaka tomu bola repa podporená v rámci zelenej nafty a naďalej zostáva aj v projekte Rozvoja rastlinnej a živočíšnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.
Najkomentovanejšie za 7 dní