Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Slnečnica je pozberaná, kukurici chýba ešte tretina

Poľnohospodári počas predchádzajúceho týždňa využili priaznivé počasie. Výrazne pokročil zber kukurice na zrno, poľnohospodári zberajú cukrovú repu a vyorávajú zemiaky.

Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Stav porastov ozimín je podľa nej dobrý.

“Poľnohospodári pokračovali v jesenných a zberových prácach a teplé, slnečné počasie im v tom len pomáhalo. Na základe súhrnných informácií z regiónov bolo do 9. novembra 2015 pozberaných takmer 61 % plôch kukurice, 98 % plôch slnečnice a 52 % cukrovej repy. Zemiaky boli vyorané zo 76 % plôch,” spresnila.

Priemerná úroda kukurice na zrno dosiahla podľa informácií hovorkyne SPPK k 9. novembru tohto roku výšku 4,98 tony na hektár (t/ha), slnečnice 2,41 t/ha, cukrovej repy 51,49 t/ha a zemiakov 24,38 t/ha.

Zber slnečnice je podľa nej v SR takmer ukončený, v regióne Bratislavy už majú úrodu slnečnice farmári pozbieranú.

“V okrese Nové Zámky sa sejú oziminy – pšenica ozimná, jačmeň ozimný a hrach ozimný. Zber slnečnice bol v tomto regióne takmer ukončený, výraznejšie pokročil aj zber kukurice na zrno, ktorej úroda bola pozberaná na 68 %. Vyorávka zemiakov bola ukončená,” priblížila.

V regióne Komárno už poľnohospodári pozbierali 70 % osiatej plochy kukurice na zrno, finišujú so zberom zemiakov.

“Poľnohospodári v regiónoch Nitra, Topoľčany a Zlaté Moravce taktiež využili priaznivé počasie uplynulého obdobia. Zber slnečnice je ukončený, farmári pokračujú so zberom kukurice na zrno a zberom cukrovej repy,” dodala Holéciová. V trenčianskom regióne i v Prievidzi sejú poľnohospodári oziminy a zbierajú cukrovú repu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1523 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments