Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jeseň LEFT
Branding VUB 2020 Jeseň RIGHT
Branding VUB 2020 Jeseň TOP
Rastlinná výroba Z domova

Slamové pod strechou, mladé na pultoch

Slamové pod strechou, mladé na pultoch

Záver vinohradníckej sezóny nie je ideálny. Výdatné októbrové dažde komplikovali zber aj vo viniciach. Navyše, celá sezóna bola pre počasie oproti vlaňajšku posunutá.

Našťastie, máme u nás odrodovú skladbu, ktorá aj pri takýchto posunoch umožňuje včas dorobiť a uviesť na trh mladé víno. Niektoré, najmä muškátové odrody sme oberali už začiatkom septembra, takže nebol problém pripraviť ich do fliaš a uviesť na trh 2. novembra, teda v prvý novembrový pondelok tak, ako o tom hovorí zákon. Na druhej strane tie neskoré odrody sme zberali len v závere októbra,“ uviedol Štefan Ailer z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI, SPU.

Prichádzajú ako predzvesť celej sezóny

Mladé víno uviedli na trh aj vinári z Topoľčianok.

„Tento ročník bol pomerne dobrý, hoci nás v októbri vytrápilo počasie. Avšak mladé vína, na ktoré sme samozrejme oberali vinič medzi prvými, sme stihli ešte pomerne skoro obrať. Najmä biele mladé vína sú krásne, aromatické,“ vysvetlil Samuel Waldner z vinárstva v Topoľčiankach.

Mladé vína dorába aj jedno z novších vinárstiev sídliacich vo Veľkom Záluží. Na mladé vína používajú neskoršie odrody.

„Celá sezóna je tento rok posunutá o dva-tri týždne, takže aj jednotlivé odrody sme oberali neskôr. Tie, ktoré používame na mladé vína, nám dozreli o 18 dní neskôr,“ priznal Roman Holec z vinárstva Terra Wylak s tým, že to stihnú ešte v novembri.

Mladé vína patria k obľúbeným vínam, ktoré vinári označujú za predzvesť celej sezóny. Bežné víno sa do fliaš dostane na jar budúceho roka, rôzne vinárske špeciality ešte neskôr. Mladými vínami sa často otvára sezóna rôznymi ochutnávkami, ktoré v tomto roku organizovať nemožno. Spotrebitelia ich však nájdu na pultoch obchodov. Okrem označenia mladé víno sa možno stretnúť aj s inými, podobnými.

„Je to tým, že názov mladé víno je chránený zákonom. Tieto vína prechádzajú skúšobňou a sú certifikované. Na pultoch sú však aj vína označené napríklad ako prvé alebo nové. Aj v tomto prípade ide o mladé vína, len neprešli skúšobňou a nemajú certifikát, že sú akostné. Tu treba vyzvať, že by sme sa mali ako vinárska komunita trochu zjednotiť a urobiť jednu značku týchto prvých vín. V iných štátoch ju majú a vedia toto víno promovať. Naproti tomu u nás promovanie pokrivkáva, a s tým súvisí potom aj spotreba týchto krásnych, voňavých mladých vín,“ dodal Štefan Ailer z SPU.

Slamové zber

Oproti minulým rokom sa pre počasie oneskoril aj slamový zber. Ten je typický pre vinice v okolí Topoľčianok. Zatiaľ čo v niektorých rokoch vinič oberajú už aj v polovici októbra, tento rok to bolo neskôr. Frankovku modrú presunuli z viníc na povalu len v závere októbra.

„Na začiatku októbra boli výdatné dažde a následne sme potrebovali, aby vinice trochu preschli, aby sa vyparila voda. Konečne sme sa rozhodli obrať ju koncom októbra. Ešte by sme možno boli počkali nejaký ten týždeň, ale obávali sme sa čiastočne toho, koľko pracovníkov budeme mať k dispozícii po celoplošnom testovaní, tak sme oberali ešte pred ním,“ vyjadril sa vinohradník Roman Komárňanský.

Vo viniciach zostáva visieť už len hrozno na ľadový zber. Ten sa vlani nepodaril, či v tejto sezóne vinári slovenské ľadové víno dorobia, bude opäť závisieť od počasia.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1590 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.