Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Rozvojové aktivity so živočíšnou výrobou?

Rozvojové aktivity so živočíšnou výrobou?
insert_photopoľnoinfo.sk - Jaroslav Matyáš pri preberaní Značky kvality z rúk ministra pôdohospodárstva.

Hoci Farma Zliechov, spol. s r.o. začala hospodáriť len pred štyrmi rokmi, vidíme, že práve živočíšna výroba je srdcovou záležitosťou konateľa a spolumajiteľa tejto farmy, Ing. Jaroslava Matyáša. Farma hospodári v chránenej krajinnej oblasti Strážovských vrchov, v obci Zliechov a možno aj to je dôvod, že živočíšna výroba tu nie je tým pomyselným balvanom na pleciach poľnohospodára, ale intenzifikačným faktorom, vzhľadom na neveľkú výmeru poľnohospodárskej pôdy. Obec Zliechov má totiž ideálne podmienky na rozvoj agroturizmu.

Ako povedal Jaroslav Matyáš, zatiaľ ich veľmi nevyužívajú. Veď na všetko treba trpezlivosť a najmä peniaze. Napriek tomu vie, že kvalitná produkcia si svojho spotrebiteľa nájde aj v obci, kde je len niečo málo cez šesťsto obyvateľov. Salaš totiž vyhľadávajú aj cezpoľní. A na to, aby mohli ponúknuť kvalitný ovčí hrudkový a údený syr, korbáčiky, žinčicu, parenice, ale i bryndzu, je potrebné mať dostatok oviec. Tých majú v Zliechove naozaj požehnane, približne päťsto, z toho vyše 300 bahníc. Sú to mliekové typy, krížence cigáji a lacaune. Ako ale hovorí spoumajiteľ farmy, oviec by si vedeli predstaviť aj viac.

„Pri rozširovaní produkcie sme limitovaní hektárovou výmerou. Tohto roku sme vstúpili do ekologického poľnohospodárstva, takže aj tu nás ohraničujú určité limity. To znamená, že rozširovať veľmi nemôžeme,“ hovorí pre poľnoinfo.sk J. Matyáš.

Na viac ako dvesto hektárovej výmere trvalých trávnych porastov totiž chovajú aj „mäsové“ typy dobytka. Jeho stav v poslednom období ale poklesol a to najmä z dôvodu začatia chovu pinzgauského dobytka. Krásneho zvieraťa, ktoré žiaľ už tak často na našich pasienkoch nevidíme. Pod Strážovskými vrchmi na farme Jaroslava Matyáša ho napočítate približne šesťdesiat kusov. A práve kvalitné mlieko s vysokým obsahom bielkovín, ale i tuku, bude v budúcnosti slúžiť na naštartovanie mliekarenskej výroby.

„Pri mlieku by sme chceli rozšíriť sortiment o určité špeciality. Napríklad pravý jogurt, ktorý už takmer nepoznáme. Taký so živou kultúrou a nie s mesačnou trvanlivosťou,“ zanietene hovorí J. Matyáš.

Pri mäsovom type dobytka naopak víta možnosť predávať produkt konečnému spotrebiteľovi priamo z farmy. Vytvorenie porážacieho miesta a tým aj ponúknutie kvalitnej teľaciny a mladého hovädzieho mäsa, je cieľ, ktorý chcú v čo najkratšom čase realizovať.

Predaj surového kravského mlieka na farme taktiež začína. Jaroslav Matyáš sa ale zamýšľa aj nad výhodami predajného automatu. Tvrdí, že ekonomická efektívnosť zariadenia je diskutabilná, ak nemá byť umiestnené napríklad vo väčšom meste. Legislatíva predaja produktu priamo z dvora podniku ale hovorí o tom, že mlieko musí byť predávané len v regióne, kde poľnohospodár hospodári.

Napriek tomuto ale netají spokojnosť, že poľnohospodári môžu konečne ponúknuť spotrebiteľovi plnohodnotný výrobok za prijateľnú cenu a zo svojej produkcie.

„Musíme skutočne kladne hodnotiť to, čo sa urobilo zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, veď pred rokom sa zdala táto myšlienka ako utópia a dnes takmer ako realita,“ uzatvára rozprávanie Jaroslav Matyáš.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Jaroslav Matyáš pri preberaní Značky kvality z rúk ministra pôdohospodárstva.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
cyril
cyril
11. máj 2011 8:21

Informácie nie sú konkrétne týkajúce sa salaša Zliechov.Napr.aká je otváracia/predajná/doba.

ANONIMUS
ANONIMUS
13. november 2012 14:57

nechapem ako mohol zverejnit niečo take ……. zvierata žiju v hroznych podmienkach a určite aj trpia …….. hrozne hygienicke podmienky ako chovu tak aj vyroby ….. jogurt vyrobeny z kravskeho a ovčieho mlieka mal na stritku napisane ze je vyrobeny z kravskeho mlieka a …zivej jogurtovej kultury… ktora tam URČITE… Celý komentár »