Realizačná cena by nevykryla ani náklady na zber

Keď sa pred časom Barnabáš Číkaň z Lučenca pustil do pestovania čiernych ríbezlí, mal to dobre premyslené. Začínal na piatich hektároch, rok na to pribudli ďalšie a v treťom roku vysádzanie plantáží dokončil. Spolu je to 43 hektárov. Keď v roku 2001 začínal, takto rozmýšľajúcich podnikateľov bolo viac.
„Pred výsadbou bolo potrebné vyhnojiť celú plochu. My sme už pri výsadbe plánovali, že budeme hospodáriť v ekologickom poľnohospodárstve, takže ako herbicíd zostala motyka,“ povedal Barnabáš Číkaň.
Ako ďalej hovorí, keď začínal s realizáciou svojho zámeru, cena čiernych ríbezlí bola na trhu taká, že sa o návratnosť investície neobával.
„Zámer bol buď predať ríbezle v surovom stave, alebo robiť z nich sirup. Prvý rok sme robili sirup, druhý rok víno. Tie ďalšie bola taká nízka cena, že sa do nich vôbec neoplatilo pustiť kombajn, lebo viac by stál zber, ako bola realizačná cena,“ hovorí.
Podľa pestovateľa z južného Slovenska, takto skončili viacerí producenti týchto bobuľovín.
„Keď vidím, že je pekná úroda, je mi ľúto, že to neviem zužitkovať. Rozmýšľali sme, že by sme produkciu aj finalizovali, ale to je taká veľká investícia, že pri týchto cenách by sme to neuniesli,“ povedal Barnabáš Číkaň.