Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky

Realizačná cena by nevykryla ani náklady na zber

Realizačná cena by nevykryla ani náklady na zber
insert_photoilustračné foto - Kohaplant Levice

Keď sa pred časom Barnabáš Číkaň z Lučenca pustil do pestovania čiernych ríbezlí, mal to dobre premyslené. Začínal na piatich hektároch, rok na to pribudli ďalšie a v treťom roku vysádzanie plantáží dokončil. Spolu je to 43 hektárov. Keď v roku 2001 začínal, takto rozmýšľajúcich podnikateľov bolo viac.

„Pred výsadbou bolo potrebné vyhnojiť celú plochu. My sme už pri výsadbe plánovali, že budeme hospodáriť v ekologickom poľnohospodárstve, takže ako herbicíd zostala motyka,“ povedal Barnabáš Číkaň.

Ako ďalej hovorí, keď začínal s realizáciou svojho zámeru, cena čiernych ríbezlí bola na trhu taká, že sa o návratnosť investície neobával.

„Zámer bol buď predať ríbezle v surovom stave, alebo robiť z nich sirup. Prvý rok sme robili sirup, druhý rok víno. Tie ďalšie bola taká nízka cena, že sa do nich vôbec neoplatilo pustiť kombajn, lebo viac by stál zber, ako bola realizačná cena,“ hovorí.

Podľa pestovateľa z južného Slovenska, takto skončili viacerí producenti týchto bobuľovín.

„Keď vidím, že je pekná úroda, je mi ľúto, že to neviem zužitkovať. Rozmýšľali sme, že by sme produkciu aj finalizovali, ale to je taká veľká investícia, že pri týchto cenách by sme to neuniesli,“ povedal Barnabáš Číkaň.

Autor článku: Juraj Huba - spracované podľa relácie Farmárova nedeľa
Zdroj obrázku: ilustračné foto - Kohaplant Levice

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments