Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Publikáciu o mlieku ocenili Zlatým kosákom

Publikáciu o mlieku ocenili Zlatým kosákom
insert_photoPoľnohospodár

Už tradičnou súčasťou výstavy Agrokomplex je aj udeľovanie významných ocenení, medzi nimi Zlatý kosák. Na tohtoročnej výstave si ho v kategórii veda a výskum odniesla aj dvojdielna publikácia Mlieko a mliečne výrobky autorov Júliusa Šnirca, Jozefa Goliana a kol., ktorú vydala Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v roku 2016. Autori v nej spracovali vedecké poznatky, praktické skúsenosti a nové technologické postupy spracovania mlieka a výroby mliečnych výrobkov, najmä masla, kyslomliečnych výrobkov a syra.

Prvý diel pozostáva z piatich kapitol. Venuje sa zloženiu mlieka na molekulárnej úrovni, jeho bioaktívnym zložkám, najmä proteínom a peptidom, ako aj technológii spracovania natívneho mlieka.

„Samotné natívne mlieko je zložitá biologická tekutina, ktorá pravdepodobne obsahuje asi stotisíc rozdielnych druhov molekúl, ktoré sa nachádzajú v rôznych stavoch disperzie. Väčšina z týchto molekúl nebola doteraz identifikovaná. Z približne 4 500 druhov cicavcov bolo doteraz mlieko analyzované asi od 200 druhov. Z tohto počtu sa za spoľahlivú a hodnovernú analýzu považuje iba mlieko pochádzajúce od 50 druhov cicavcov. Hlavnými zložkami mlieka sú: voda, proteíny, mliečny cukor a mliečny tuk. V nízkych alebo stopových koncentráciách obsahuje minerálne látky, enzýmy, špecifické krvné proteíny a medziprodukty mliečnej žľazy. Tieto zložky sú obsiahnuté v mlieku všetkých druhov cicavcov, ale v rozdielnych koncentráciách,“ píšu autori.

Prvotné výskumné práce v oblasti mliekarenstva začali už v 18. storočí a boli orientované predovšetkým na produkciu a spracovanie mlieka a jeho využitie vo výžive človeka.

„Avšak za posledných 10 – 20 rokov pozorovať rýchle šírenie vedeckých poznatkov zameraných na biologicky aktívne látky obsiahnuté v jednotlivých hlavných zložkách mlieka a ich využitie na prípravu funkčných potravín, nutraceutík a farmaceutických prípravkov. Tieto látky pôsobia pozitívne na rôzne systémy organizmu človeka a sú využiteľné v prevencii a kontrole súčasných civilizačných chronických chorôb,“ uvádza sa v knihe.

K významným výskumno-vývojovým zmenám došlo aj v oblasti technologického spracovávania natívneho mlieka s maximálnym úsilím zachovania jeho dietickej a predovšetkým fyziologickej hodnoty. V tomto smere venuje publikácia zvýšenú pozornosť tepelnému ošetreniu, odstreďovaniu, homogenizácii mlieka a tlakovým membránovým separačným procesom.

Druhý diel pozostáva z dvoch kapitol. Zameraný je na technológiu výroby mliečnych výrobkov, najmä masla, kyslomliečnych výrobkov, zahustených mliečnych výrobkov a syra.

„Výroba, ale aj spotreba syrov má v podmienkach Slovenska dlhodobú tradíciu. Syrárstvo patrilo už v minulosti medzi ekonomicky najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu. Za posledných 25 rokov však došlo k zníženiu nielen výroby, ale sortimentu syrov a spotrebitelia sú tak o tieto výrobky ochudobnení. Je nevyhnutné vytvárať ekonomické a technologické podmienky pre rozvoj tradičnej výrobe syrov a syrárskych špecialít s možnosťou nielen domácej spotreby, ale aj exportu,“ konštatujú autori a dodávajú, že syrárske špeciality sa v zahraničí, ale aj na Slovensku nevyrábajú len vo veľkých mliekarniach, ale aj v malých prevádzkach a na farmách.

„Práve malé tradičné mliečne hospodárstva si aj vo vyspelých krajinách Európy presadzujú svoje typické národné a osobitne syrárske špeciality a  výrazne napomáhajú pri rozvoji regionálneho rozvoja i agroturistiky.“

Autori venujú pozornosť aj technológii výroby sušeného mlieka, mrazených mliečnych výrobkov, spracovaniu ovčieho a kozieho mlieka. Výskumy v oblasti technológie spracovania mlieka a mliečnych výrobkov prinášajú aj nové možnosti jeho šetrného spracovania, ale tiež poukazujú na možnosti obohacovania mliečnych výrobkov o rôzne zložky z rastlín.

Samostatná kapitola je venovaná prínosu syrov pre výživu a zdravie človeka.
Vyše dvestostranové publikácie sú vhodne doplnené tabuľkami, obrázkami a grafmi.

Autor článku: Renáta Chosraviová - hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Zdroj obrázku: Poľnohospodár

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments