Produkcia syrov na Slovensku významne klesá
Bývalý dlhoročný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského Karol Herian, v relácii Farmárova nedeľa uviedol, že približne 50 percent spotreby mliečnych výrobkov pripadá na syry. A práve výroby s tak významnou pridanou hodnotou a podiele na spotrebe, sme sa podľa Agrárnych trhových informácií Slovenska, vzdali za posledných 12 mesiacov, najviac.
Za prvý polrok dosiahla produkcia syrov na Slovensku úroveň 14,8 tisíc ton a medziročne poklesla o 12,2 percenta. Pre porovnanie uvádzame, že produkcia syrov v Českej republike, za rovnaké obdobie dosiahne úroveň približne 39 tisíc ton a medziročne sa nezníži o viac ako 1 percento.
Polotvrdých syrov sa počas prvého polroku 2010 na Slovensku vyrobilo 4600 ton, čo bolo o 5,7 percenta menej, ako v rovnakom období roku 2009. Na celkovej produkcii syrov mali polotvrdé syry 31,1 percentný podiel.
Mäkkých syrov sa vyrobilo do konca júna o 7 percent viac, ako v rovnakom období vlaňajška, spolu 4300 ton.
Produkcia čerstvých syrov v medziročnom porovnaní vzrástla o 22,7 percent, na 3700 ton. Tvarohy mali na tomto množstve 76,4-% podiel, ktorých sa vyrobilo až o 24 percent viac ako v rovnakom období vlaňajška. Produkcia hrudky dosiahla počas šiestich mesiacov tohto roku 700 ton a v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2009 sa zvýšila o 13,2 %.
Počas polroka 2010 nadpriemerne klesla produkcia parených syrov, a to o 55,8 %, na 1900 ton.
Výroba tavených syrov sa držala na približne rovnakej úrovni – za šesť mesiacov polroka sa zaznamenal 0,3-% nárast ich produkcie, na 5200 ton.