Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pri Luhyni na južnom Zemplíne začali so žatvou ozimného jačmeňa

Pri Luhyni na južnom Zemplíne začali so žatvou ozimného jačmeňa
insert_photoTASR - Na snímke žatva ozimného jačmeňa na poli neďaleko obce Luhyňa v okrese Trebišov 30. júna 2021.

So žatvou ozimného jačmeňa začali v stredu (30. 6.) pri obci Luhyňa v okrese Trebišov. Úroda vyzerá byť napriek vysokým teplotám a suchu v tomto období na dobrej úrovni.

„S výmlatom sme začali pri vlhkosti približne 13,5 percenta. Je to veľmi dobrá vlhkosť, úrodu tipujem na 65 – 67 metrákov po hektári. Keby neboli tie tropické horúčavy a veľké suchá, v podstate by úroda bola vyššia, ale aj s tým, čo je, som spokojný. Úprimne poviem, že po tých horúčavách som čakal výraznejší pokles,“ povedal konateľ spoločnosti Agrozoran, s. r. o., Vojtech Zelvay.

V porovnaní s minulým rokom vidí lepšiu úrodu s tým, že bolo podstatne viac zrážok.

„Kto stihol posiať, tomu sa tie obilniny vyrovnali, takže fakticky, aj keď na jeseň vyzerali daktoré katastrofálne, na jar a tomu, kto dal nejakú normálnu výživu, sa to povyrovnávalo. Otázne je, čo urobí so pšenicami to dlhotrvajúce sucho, lebo v našich podmienkach tiež nie sú normálne tie 35- až 36-stupňové horúčavy. Ale vzhľadom to podľa mňa vyzerá podstatne lepšie ako minulý rok,“ zhodnotil konateľ.

Po jačmeni bude nasledovať zber pšenice a repky. Začiatok mlátenia repky odhaduje poľnohospodár okolo 11. júla

„Keď počasie vydrží, bude dobre, keď popadá dážď, bude ešte lepšie, pretože či sója, slnečnica, kukurica, všetko potrebuje vlahu, tak radšej by sme s radosťou deň – dva postáli, lebo to ostré slnko ničí vegetáciu a postihuje aj zvieratá, ktoré máme, aj ľudí,“ skonštatoval Zelvay.

Súkromná spoločnosť sídliaca v Michaľanoch hospodári na výmere zhruba 1200 hektárov, z toho je 907 hektárov ornej pôdy.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR - Na snímke žatva ozimného jačmeňa na poli neďaleko obce Luhyňa v okrese Trebišov 30. júna 2021.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments