Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Potravinová sebestačnosť už dosahuje iba 47 %

Potravinová sebestačnosť už dosahuje iba 47 %
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Potravinová sebestačnosť Slovenska podľa informácií ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša dosahuje iba 47 %.

“V tomto ukazovateli nás predstihli aj také krajiny, ako napríklad Malta. V prípade krmív má domáci pôvod dokonca iba necelých 25 %, čo poukazuje nielen na stúpajúce globalizačné tlaky, ale aj zložitosť vývoja dodávateľsko-odberateľských vzťahov,” uviedol v utorok v Bratislave Bíreš na valnom zhromaždení Únie potravinárov Slovenska (ÚPS), ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Informoval zároveň, že sa pripravujú novely zákonov o veterinárnej starostlivosti a o potravinách, ktorých návrhy by sa už čoskoro mali dostať do medzirezortného pripomienkového konania. Účinnosť boja proti pochybným predajom výrobkov živočíšneho pôvodu z Poľska by podľa neho mala zvýšiť súčinnosť ŠVPS SR a Policajného zboru SR, ktorá už prináša v praxi prvé výsledky.

Predseda ÚPS a podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček na valnom zhromaždení ÚPS zdôraznil, že je “ďalej potrebné spolupracovať so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou a žiadať, aby jej kontrolóri boli dôslednejší pri napravovaní niektorých už veľmi známych a chronických nedostatkov”.

“V tomto smere máme na mysli najmä oddelený predaj výrobkov s lacnejšími náhradkami a na báze čistých základných surovín, ale aj zamedzenie ambulantného a pokútneho predaja mäsa poľského pôvodu pochybnej kvality, ktorý sa znepokojujúcim spôsobom rozmáha už niekoľko rokov. Našou snahou bude prispievať k zlepšovaniu podnikateľského prostredia a trhových pozícií v SR podnikajúcich producentov potravín. Uvedomujeme si však, že v dôsledku pôsobenia globalizačných tlakov to nebude ľahké,” konštatoval Janíček.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments