Potravinárom má pomôcť zákon, ktorý odmietajú
Návrh zákona o odbytovom fonde vzbudzuje zmiešané reakcie u samotných potravinárov. Pritom práve im mal zabezpečiť lepší odbyt výrobkov na domácom trhu. Pokiaľ Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pri návrhu zákona hovorí o potrebe hľadania konsenzu, tak členovia Potravinárskej komory Slovenska zákon odmietajú ako taký.
„Návrhom zákona sa slovenským poľnohospodárom a potravinárom ukladajú nové administratívne a finančné povinnosti. Každá komodita je zdanená viacnásobne. Zdaňuje surovinu vyprodukovanú od poľnohospodárov, následne ju zdaňuje v každom štádiu jej spracovania až po hotový výrobok. Potravinársky výrobok je tým viac zaťažený novými poplatkami, čím je väčší podiel jeho výroby a spracovania na Slovensku. Tento zákon fakticky nabáda nadnárodné spoločnosti, ktoré majú výrobné podniky aj na území Slovenskej republiky, aby svoju výrobu zo Slovenska stiahli do iných štátov. Štát tak príde o príjmy, zvýšia sa mu náklady spojené so zvýšením nezamestnanosti, a to na úkor príspevkov do neštátneho odbytového fondu,“ uviedla dnes v stanovisku Potravinárska komora Slovenska.
Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka si realizácia takéhoto zákona vyžaduje širší konsenzus štátu a podnikateľskej sféry.
„Uvedomujeme si, že ak má takýto projekt priniesť očakávaný efekt, musí byť akceptovaný čo najväčším okruhom podnikateľov a ich profesijných organizácií. Preto sa prihovárame za otvorenie vecnej diskusie, ktorá by umožnila zvoliť najvhodnejší postup,“ hovorí Milan Semančík.
Podľa informácií Ministerstva pôdohospodárstva ale na širší konsenzus nezostáva čas, keďže v utorok 12. februára je posledný deň na pripomienkovanie návrhu zákona.
„Pokiaľ bude v utorok (12. 2.) uzatvorené pripomienkové konanie, tak by mal ísť návrh zákona na rokovanie vlády SR v stredu 20. februára 2013. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2013,“ informovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová.
Najväčším jablkom sváru pri odbytovom fonde je jeho financovanie. Ministerstvo počíta, že potravinári sa ročne do odbytového fondu zložia sumou 3 milióny eur. Tento krok sa ale nepozdáva ani Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore.
„Zvyšovanie predaja domácej produkcie je v záujme štátu aj podnikateľov, preto by sa mali na finančnom krytí nákladov spojených s fungovaním fondu podieľať obe strany,“ uviedol Milan Semančík.
So zriadením odbytového fondu nesúhlasí ani opozičný Most Híd a jeho podpredseda Zsolt Simon.
„Návrh na jeho zriadenie sa momentálne nachádza v skrátenom pripomienkovom konaní a okrem iného určuje slovenským farmárom a potravinárom povinnosť prispievať na fungovanie fondu. Týmto krokom však slovenské potraviny strácajú konkurencieschopnosť,“ myslí si exminister Simon.
Podpora domácej produkcie potravín sa stáva módnym hitom ako Gangnam Style od korejského speváka PSY. len hity netrvajú dlho tak ako vstúpajú nahor tak rýchlo aj upadajú. Žiaľ aj návrh zákona o odbytovom fonde má podobný začiatok. Dovoz potravinárskeho odpadu a šmejdu prebaľeného a upraveného v tuzemsku spôsobil nemalé aféry… Celý komentár »