Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Nezaradené

Pokles teplôt na začiatku septembra viniču pomohol

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 100
víno
UniCredit Bank 2018

Teplotný skok zo začiatku septembra, ktorý v niektorých oblastiach priniesol aj 10-stupňový pokles teplôt, viniciam pomáha. Oberačky sa rozbehli na plné obrátky.

„To, že na začiatku septembra začalo trochu viac pršať, nám zber možno v niektorých oblastiach urýchlilo, ale v zásade tento vývoj počasia je pre nás celkom zaujímavý. Ročník 2019 bol dosť horúci, ešte v závere augusta bolo 35-stupňov, cukry sú teda už pomerne dosť nakoncentrované a teraz nám ide o to, aby sme udržali kyselinky v hrozne a dostali tak harmonické víno. Čiže pokiaľ bude cez deň aspoň 20-stupňov a v noci aj trochu chladnejšie, pomôže to aj pre korenistosť a aromatickosť vín,“ vysvetlil Samuel Waldner z vinárstva v Topoľčiankach.

Zberači sú aktuálne v teréne denne už od ranných hodín. Ich práca vyvrcholí asi o dva týždne. Úroda sa pre tento rok javí ako dobrá.

„V auguste bol deficit vlahy, teraz tá voda padla. Bobule začali praskať v prípade, že niekde bolo veľmi sucho a naraz padlo veľmi veľa zrážok, ale to sa stalo len lokálne. Takže vo všeobecnosti je vývoj dobrý, bobule sa naliali a bude ešte väčšia úroda, ako sme očakávali,“ myslí si Štefan Ailer z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI na SPU v Nitre.

Úrodu by mohli ohroziť výdatnejšie dažde, ktoré však vinohradníci zatiaľ neočakávajú.

„Ak by príliš pršalo, môže hrozno začať hniť, vyskytnú sa hubové choroby a to by poznačilo kvalitu aj kvantitu,“ dodal Zoltán Molnár, vinohradník z Topoľčianok.

Prvé vína slovenskí vinári uvedú na trh v novembri. Značná časť úrody na ne je už pozbieraná.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1389 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.