Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jar LEFT
Branding VUB 2020 Jar RIGHT
Branding VUB 2020 Jar TOP
Nezaradené

Pokles teplôt na začiatku septembra viniču pomohol

víno

Teplotný skok zo začiatku septembra, ktorý v niektorých oblastiach priniesol aj 10-stupňový pokles teplôt, viniciam pomáha. Oberačky sa rozbehli na plné obrátky.

„To, že na začiatku septembra začalo trochu viac pršať, nám zber možno v niektorých oblastiach urýchlilo, ale v zásade tento vývoj počasia je pre nás celkom zaujímavý. Ročník 2019 bol dosť horúci, ešte v závere augusta bolo 35-stupňov, cukry sú teda už pomerne dosť nakoncentrované a teraz nám ide o to, aby sme udržali kyselinky v hrozne a dostali tak harmonické víno. Čiže pokiaľ bude cez deň aspoň 20-stupňov a v noci aj trochu chladnejšie, pomôže to aj pre korenistosť a aromatickosť vín,“ vysvetlil Samuel Waldner z vinárstva v Topoľčiankach.

Zberači sú aktuálne v teréne denne už od ranných hodín. Ich práca vyvrcholí asi o dva týždne. Úroda sa pre tento rok javí ako dobrá.

„V auguste bol deficit vlahy, teraz tá voda padla. Bobule začali praskať v prípade, že niekde bolo veľmi sucho a naraz padlo veľmi veľa zrážok, ale to sa stalo len lokálne. Takže vo všeobecnosti je vývoj dobrý, bobule sa naliali a bude ešte väčšia úroda, ako sme očakávali,“ myslí si Štefan Ailer z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI na SPU v Nitre.

Úrodu by mohli ohroziť výdatnejšie dažde, ktoré však vinohradníci zatiaľ neočakávajú.

„Ak by príliš pršalo, môže hrozno začať hniť, vyskytnú sa hubové choroby a to by poznačilo kvalitu aj kvantitu,“ dodal Zoltán Molnár, vinohradník z Topoľčianok.

Prvé vína slovenskí vinári uvedú na trh v novembri. Značná časť úrody na ne je už pozbieraná.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

blank

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1579 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.