Zadajte hľadaný výraz

Branding Ematech 2020-07 LEFT
Branding Ematech 2020-07 RIGHT
Branding Ematech 2020-07 TOP
Článok dňa MPRV SR Z domova

Peniaze si rozdelia len menšie podniky. Pekári zostali bokom úplne

pekaren

Pôdohospodárska platobná agentúra vyhlásila takzvanú covid výzvu. Tá je určená pre potravinársky sektor a má riešiť dosahy koronakrízy na výrobu potravín.

Žiadosti o NFP do 22. septembra

„Zavedenie tohto nového výnimočného a dočasného opatrenia je reakciou na následky krízy, ktorá vznikla v dôsledku výskytu ochorenia COVID-19.  Cieľom tohto opatrenia je riešiť problémy s likviditou, ktoré ohrozujú kontinuitu mikro, malých a stredných podnikov pôsobiacich v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov,“ uvádza sa priamo vo výzve.

Potravinári môžu čerpať prostriedky z celkového balíka 20 miliónov eur, z toho 1 milión je určený pre Bratislavský kraj, ostatné peniaze pre zvyšok Slovenska.  Žiadosti o nenávratný finančný príspevok môžu podávať do 22. septembra 2020.

„Myslím si, že výzva je tak daná, že sa v nej každý nájde. Mnohé firmy a iné rezorty sa snažili nejakým spôsobom koronakrízu uchopiť, a na poľnohospodárov a potravinárov sa akoby zabudlo, hoci pulty v obchodoch neboli prázdne. Za to im patrí poďakovanie,“ vyjadril sa štátny tajomník MPRV SR Martin Fecko.

Mikro podniky do 9 zamestnancov môžu získať dotáciu do 10 tisíc eur. Malé podniky do 49 zamestnancov môžu získať 25 tisíc eur. Horná hranica pomoci pre stredné podniky s najviac 249 zamestnancami je stanovená na 50 tisíc eur. S väčšími podnikmi už výzva nepočíta.

Výzva ako podpora spôsobu folklórneho samozásobenia?

Naďalej hovoríme o nekoncepčnom systéme podpory domáceho agropotravinárstva. Utvrdzuje nás v tom, že pre štát nie sme absolútne zaujímaví. Hovorím o schválnosti, čo sa deje a tom, že pohár trpezlivosti sa napĺňa viac a viac. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský namiesto zabezpečenie reálnej sebestačnosti ponúka poľnohospodárom a potravinárom spôsob folklórneho samozásobenia. S takouto formou nemôžeme súhlasiť“, uviedol podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty.

Rezort nepopiera, že cieľom je podpora menších podnikov

„Filozofia je, aby sme rozvíjali aj malé a stredné podnikanie. Chceme im dať podporu, aby aj oni cítili, že je to jedna z ciest, ktorou sa chceme uberať, pretože tvrdím, že aj oni môžu prispieť k potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti na Slovensku. Preto sme dali výzvu pre tieto kategórie podnikov,“ uviedol Fecko.

Rezort od nástupu nového vedenia viackrát avizoval zvýšenie podpory pre menšie agrosubjekty na Slovensku. Podľa SPPK je ich podpora potrebná, nie však za súčasného vyškrtnutia veľkých podnikov.

„Z nášho pohľadu tým, že táto výzva je určená len pre mikro, malé a stredné podniky, je 20 miliónov eur nevyčerpateľných. Mikro, malé a stredné podniky sú dobré pre také regionálne produkty a rôzne špeciality, avšak 80 percent potravinárskej produkcie zabezpečujú veľké podniky. Aj mlieko za 40 centov, ktoré si spotrebitelia pýtajú na pultoch, nedokážu tie menšie podniky v takýchto cenách vyrobiť. Samozrejme, miko, malý a stredný podnik musí mať oproti tomu veľkému nejakú výhodu, pretože veľký podnik čerpá výhody zo svojej veľkosti. Ale nemôžeme to urobiť takto, že veľký nedostane nič. Urobme to tak, že tam budú zahrnutí všetci a mikro, malí a strední budú nejakým spôsobom zvýhodnení,“ apeluje predseda SPPK Emil Macho.

Pekárov výzva nemilo prekvapila

Komora tiež nesúhlasí s vyňatím niektorých potravinárskych subjektov z podpory. Výzva stanovuje odvetvia, ktoré môžu dotáciu získať. Patrí k nim vinársky priemysel, mäsový priemysel, mliekarenský priemysel, konzervárenský priemysel, hydinársky priemysel, mlynský priemysel, cukrovarnícky priemysel a sladovnícky priemysel

„Negatívom je, že tí, ktorí patrili k najpostihnutejším, ktorí aj v koronakríze najviac robili, bol pekárenský priemysel. A ten je z tejto výzvy vynechaný,“ upozornil Macho.

Zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov SR potvrdil, že výzva ich nemilo prekvapila.

„Pekári boli tí, ktorí pracovali v prvej línii. Nemali sme obmedzenia z titulu toho, že by sme nepracovali. Mali sme len hygienické obmedzenia, to znamená, že sme museli mať rúška, dezinfekciu, vytvorili sme špeciálne pracovné zmeny. Nemali sme nárok ani na štátne peniaze z úradov práce, pretože nám neklesol objem pod  40 percent, ako to bolo definované v štátnej pomoci. Mali sme výpadky asi 10  percent. Takže je to taký súbeh negatívnych faktorov, ktoré ovplyvňujú aj naše hospodárenie, a naozaj sme čakali, že táto výzva nám pomôže.  Takže keď sme sa dozvedeli, že v nej nie sme, boli sme nemilo prekvapení,“ uviedla šéfka predstavenstva Zväzu Tatiana Lopúchová.

Pekárenský priemysel z výzvy vyčlenila Európska komisia. Sektor kritizuje ministerstvo, že v tomto smere nepožiadalo o výnimku. Agrorezort avizuje, že pekárom pomôcť chce.

„Verím, že to vyriešime v ďalšej forme, pretože aj pekárov vnímame ako zložku, ktorá by mala byť nejakým spôsobom do toho zapracovaná. Tak to aj budem riešiť s ministrom,“ dodal štátny tajomník Martin Fecko.

Otázne je, kedy sa peňazí pekári dostanú. Výnimky totiž musí schvaľovať Brusel, čo isté obdobie trvá. Nateraz na pomoc čakajú aj poľnohospodári. Ministerstvo v minulosti avizovalo, že v rámci covid výziev si sektor rozdelí vyše 40 miliónov eur. Aj v prípade poľnohospodárov by však malo ísť o pomoc mikro, malým a stredným agrosubjektom, a to aj napriek tomu, že na Slovensku historicky prevládajú najmä veľké farmy.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1569 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

4 komentáre

  1. Milan
    15. septembra 2020

    Pán Macho po rokoch vo vedení ministerstva poľnohospodárstva nemá právo čokoľvek kritizovať. Všetko mohol niekoľko rokov realizovať keď chcel…

    Odpovedať
    1. DoesntMatter
      17. septembra 2020

      @Milan
      Neviem na čom fičíte, ale to musí byť super matroš. Ďalší evidentne zorientovaný… Aj keď aj o Borisovi si to donedávna mysleli.

  2. realista
    15. septembra 2020

    Pekári a cukrári sú mimo – asi z pohľadu ministerstva je ich relatívne veľa, nie sú rozmiestnení na lazoch, málo propagujú folklór, mali nejaké tržby – teplý rožok treba každý deň, tak prečo by sme ich podporili ?

    pre info ako to vidí EÚ – radšej si prečítajte: https://www.europarl.europa.eu/news/sk/press-room/20200615IPR81231/covid-19-zvysenie-pomoci-polnohospodarom-z-fondu-rozvoja-vidieka

    Odpovedať
  3. Boris
    17. septembra 2020

    Dva-tri dni nech nedodaju chlieb a rozky…a nech uvidia co sa bude diat. Pretoze ked si niekto buduje firmu 20 – 30rokov si uz nezasluzi rovnake peniaze ake ten co si zrazu zmyslel ze urobi 20kg syra. To je koncepcia ako sa patri 🙂

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.