Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Pekári avizujú zdražovanie

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 265

Ceny pekárenských výrobkov od budúceho roka zrejme porastú. Avizuje to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

„My sa v prvom rade pozeráme sami na seba, potrebujeme dostať do našich výstupných cien, čiže do cien od pekára, všetky náklady. Od 1.januára sa už niekoľkokrát zvyšovala minimálna mzda. Od mája nám vošiel do platnosti tzv. sociálny balíček, pričom príplatky, ktoré definoval tento balíček, postihujú najmä pekárov, pretože pekári pracujú aj v sobotu, aj v nedeľu, aj vo sviatok, aj v noci,“ vysvetlila predsedníčka zväzu Tatiana Lopúchová.

Pekári plánujú aj prerušenie produkcie čerstvého pečiva počas blížiacich sa sviatkov, aby na problém upozornili aj spotrebiteľov. Podporuje ich v tom aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

„Práve pekárenský priemysel je roky príkladom toho, kam až môže zájsť neférovosť v rámci rokovaní o spravodlivých cenách za chlieb a pečivo, ktoré by zodpovedali oprávneným ekonomickým nákladom pekárov. Avizované hromadné prerušenie výroby vo viacerých pekárňach vnímame ako prirodzený následok roky neriešených problémov v dodávateľskom potravinovom reťazci. Je na zvážení aj ďalších dodávateľov iných potravín, ako sa v blízkej budúcnosti vysporiadajú s tlakom na odbytové ceny svojich vlastných výrobkov a či sa neinšpirujú práve pekármi,“ uviedla Jana Holéciová z SPPK.

Pekári pritom upozorňujú, že chystaný štrajk aj zvyšovanie cien nemá za cieľ zvýšenie ziskov, ale v prvom rade zreálnenie nákladov na výrobu.

„My si samozrejme upravujeme naše ceny voči obchodníkom, ako sa zachová potom obchod, to nechám na nich. Dá sa pracovať dvomi spôsobmi, buď sa upraví pultová cena, alebo sa upraví marža, ale mne naozaj v tejto chvíli neprináleží to hodnotiť,“ uviedla Tatiana Lopúchová.

Nateraz sa nedá hovoriť o tom, o koľko ceny porastú.

„Je to individuálne, pretože každý pekár má nejaké dohody s obchodnými partnermi, niekto má dohodnutú cenu vyššie, niekto nižšie v rámci svojich možností. Niekto má nejaké možnosti, ale tie rezervy sú už vyčerpané za tie roky, za ktoré sa výrazným spôsobom neupravovali ceny pekárenských výrobkov,“ dodala Lopúchová.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1178 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.