Napriek sľubom štátu stále chladíme viac ako u susedov
Už vlani po tom, ako energetická kríza naplno vypukla, zo strany spracovateľov mäsa zaznela požiadavka na úpravu vyhlášky zakotvujúcej teploty pri skladovaní mäsových výrobkov. V zahraničí, vrátane susedných štátov, ich možno skladovať pri teplote stanovenej výrobcom, spravidla do plus 7 stupňov Celzia. Pri týchto podmienkach môžu dodávať výrobky aj na pulty našich obchodov. Slovenská vyhláška striktne stanovuje domácim výrobkom teplotu chladenia na plus 4 stupne Celzia. Slovenské výrobky tak musia byť skladované v prostredí o tri stupne chladnejšom, ako mnohé dovážané produkty.
Vyhláška mala nadobudnúť platnosť 1. marca
„Slovenský zväz spracovateľov mäsa už dlhodobo komunikuje s ministerstvom pôdohospodárstva o potrebe zmeny Vyhlášky o mäsových výrobkoch, ktorá je v súčasnom znení už zastaralá, čo spôsobuje prekážky v činnosti slovenských výrobcov. Regulácia v podobe prísnejšie nastavenej slovenskej legislatívy v porovnaní s európskou slovenským výrobcom vyslovene škodí, pretože na rozdiel od tých zahraničných, slovenskí výrobcovia sú povinní ju dodržiavať a tým sa stávajú menej konkurencieschopnými oproti výrobcom zahraničným,“ zdôraznila Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Už vlani pritom ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka avizovalo, že predmetnú vyhlášku upraví.
„MPRV SR malo do 30. júna 2022 predložiť návrh novely predmetnej vyhlášky do legislatívneho procesu, pričom táto úloha bola splnená. MPRV SR súhlasí so zmenou skladovacích podmienok a novela preto obsahuje aj úpravu skladovacích teplôt mäsových výrobkov, a to tak, ako vyplynulo z predbežných rokovaní so zainteresovanými subjektami,“ uviedol rezort k tejto téme na otázky poľnoinfo.sk vlani v septembri.
V tom čase bola už príprava vyhlášky v plnom prúde.
„Novela prešla vnútorným pripomienkovým konaním a v blízkej dobe bude postúpená na medzirezortné pripomienkové konanie,“ dodal vlani v septembri rezort.
To sa napokon aj stalo, hoci blízka doba, zmienená ministerstvom, mala napokon podobu asi štyroch mesiacov. Návrh vyhlášky sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní objavil 2. januára tohto roka, pričom pripomienkové konanie trvalo do 23. januára 2023. Odvtedy sa ľady, takpovediac, veľmi nepohli.
„Na potrebe novely vyhlášky sme sa zhodli nielen my ako výrobcovia, ale aj zástupcovia obchodu,“ uviedla Eva Forrai.
K návrhu vyhlášky bolo predložených 27 pripomienok, z toho bolo 7 zásadných. Pri mnohých legislatívnych materiáloch sú počty pripomienok násobne vyššie. V prípade návrhu vyhlášky o mäsových výrobkoch sa však od konca januára, kedy pripomienkové konanie skončilo, dodnes neuskutočnilo ani rozporové konanie. Pôvodne sa pritom rátalo v tomto období už aj s platnosťou vyhlášky.
„Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marca 2023,“ píše sa v samotnom návrhu.
V zahraničí si podmienky skladovania určuje samotný výrobca
Podľa informácií portálu poľnoinfo.sk za spomalenie legislatívneho procesu môže nesúhlas niektorých mäsospracovateľov, ktorí chcú chladenie ponechať na plus štyroch stupňoch. Samotný zväz spracovateľov mäsa, ktorý má vyše 20 členov, je však v tomto smere jednotný.
„Z pohľadu používanej technológie výroby ako i bezpečnosti potravín sú postupy pri spracovaní rôznych druhov mias rovnaké. Naše skúsenosti v tejto oblasti sú značné, pretože väčšina spracovateľov červeného mäsa vyrába aj sortiment výrobkov z hydinového mäsa a vieme to preto porovnať. Zároveň, argumenty o použití vyššieho množstva konzervačných látok v prípade navýšenia skladovacích teplôt sú tiež zavádzajúce, nakoľko použitie maximálneho množstva konzervačných látok v mäsových výrobkoch je regulované Nariadením EU o prídavných látkach,“ vyjadrila sa Eva Forrai zo zväzu.
Návrh na zmeny podporuje aj Potravinárska komora Slovenska.
„PKS podporuje návrh zvýšenia teploty pri chladení mäsových výrobkov u všetkých prevádzkovateľov potravinárskych podnikov. V iných členských krajinách EÚ je bežné, že si podmienky skladovania určuje samotný výrobca. Nesúhlasíme s tým, aby sme na jednej strane hovorili o hľadaní riešení na vysokú infláciu potravín a na druhej strane neodstraňovali požiadavky nad rámec legislatívy Európskej únie, čo z pohľadu výšky výrobných nákladov a administratívnych povinností robí našich výrobcov menej konkurencieschopnými voči zahraničiu,“ vyjadrila sa Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Kedy teda?
Podľa návrhu už mohli byť mäsové výrobky chladené na teplotu plus 7 stupňov Celzia takmer štyri mesiace. Naďalej sa však čaká na posun v legislatívnom procese. Rezort pôdohospodárstva sa pre poľnoinfo.sk v tejto súvislosti vyjadril:
„V rámci tejto novely, ktorá prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, sa teplota skladovania chladených mäsových výrokov nastavuje na max 7 stupňov Celzia a u hydinových výrobkov na maximálne 4 stupne Celzia. Legislatívny proces je aktuálne v štádiu zvolávania rozporových konaní, ktoré by sa mali konať tento mesiac.“