Mať stabilné úrody je nevyhnutnosť
Čo je meradlom úspešnosti poľnohospodárskej firmy? Zisk, alebo vysoké úrody? Poľnohospodárske družstvo Chtelnica (okres Piešťany) dosahuje každoročne nadpriemerné úrody obilnín, ale i cukrovej repy. Čo sa skrýva za tým, že pri cukrovej repe majú takmer dvojnásobné úrody, oproti celoslovenskému priemeru, zaujímalo redaktorku Farmárovej nedele.
„Nie je možné si nárokovať takéto úrody každý rok. Je to predsa len práca pod holým nebom. Všeobecne platí, že ju musíte vykonávať s láskou, fortieľom a robiť to, na čo má človek podmienky. Nedá sa pozerať na dátum, alebo na hodinky. Treba žiť s prírodou a potom sa dostavia aj výsledky,“ hovorí predseda družstva Tibor Prítrský.
Zároveň ale dopĺňa, že je nevyhnutné dosahovať určitú stabilitu v úrodách. Mať stabilné úrody je ale možné dosiahnuť len nemalými investíciami do pôdy. Tie museli aj v Chtelnici, v dôsledku nízkych nákupných cien vyrobenej produkcie, prehodnotiť. Okrem ekonomického využitia hnojív, už roky dokážu významne obmedzovať aj spotrebu nafty. Je to vďaka využitiu minimalizačného obrábania pôdy.
„Týmto spôsobom hospodárime na celej výmere. Ale nie je to dogma. Keď potrebujeme urobiť orbu, napríklad po kukurici, keď je na poli veľa organickej hmoty, tak ju urobíme,“ uvádza Tibor Prítrský.