Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Maškrtnej koze patrí titul Česká biopotravina roka

Maškrtnej koze patrí titul Česká biopotravina roka
insert_photohttp://www.umlsnekozy.cz/o-nas/ - Barbora Filípek Spitzová

Na farme U maškrtnej kozy na Brnensku začínala Barbora Filípek Spitzová pred piatimi rokmi sama. Starala sa o zvieratá, vyrábala mliečne výrobky a popritom ešte vychovávala malého syna. Manžel mal prácu so svojou firmou.

Dnes si prácu delí s kolegami a Kaštánkovo sušené mäso tento rok zvíťazilo v celorepublikovej súťaži Česká biopotravina roka. Majiteľka od začiatku hospodárila ekologicky, vidí v tom zmysel poľnohospodárstva. Povedala to v rozhovore pre ČTK.

Kolegov má dvoch. Jedným je zároveň obchodný partner Lukáš Kaštánek, ktorý má na starosti predovšetkým výrobu sušeného mäsa. Výrobkom, ktorý v súťaži uspel, bolo Kaštánkovo Bio bravčové mäso sušené s tymiánom a zázvorom. Druhým je jeho žena Veronika Kaštánková, ktorá sa stará o mliekáreň. Pomáhajú aj dvaja brigádnici.

V hospodárení Barbora Filípek Spitzová nadviazala na otca, ktorý pomerne krátko choval ovce na vlnu, a predovšetkým na dedka, ktorý prišiel na Brnensko z Podkarpatskej Rusi pred druhou svetovou vojnou.

„Bol továrnik a chcel tu hospodáriť. Kúpil pôdu, ale svoje zámery už nenaplnil, pretože prišla vojna,“ opísala Spitzová.

Komunisti pôdu po vojne rodine zobrali a až jej otecko ju získal v reštitúcii.

Štyria pracovníci na 10 hektárov pôdy

„Na šiestich hektároch máme pasienky, k tomu štyri hektáre ornej pôdy,“ uviedla Spitzová.

Na pasienkoch sa celoročne pasú dve kravy a od septembra aj teľa. K tomu 35 kôz a tiež desať oviec.

„Chceli by sme ešte tak desať kôz, pretože záujem o výrobky z kozieho mlieka rastie. Ale je to s nimi problematické, pretože sa snažia dostať na susedné pozemky a musíme neustále kontrolovať ploty,“ povedala Spitzová.

Rozšíriť by sa dal aj počet kráv. Majitelia farmy však narážajú na nedostatočnú výmeru pozemkov.

„Chceli by sme si niečo prenajať, alebo prikúpiť, ale je to tu ťažké,“ povedala Spitzová.

Aj tak však súčasné množstvo zvierat zamestnáva štvoricu pracovníkov viac než dosť a niekto ďalší, spoľahlivý, by sa hodil.

„Zo začiatku som na všetko bola sama. Zmena prišla, keď ochorel syn a museli sme s ním na operáciu do Prahy,“ spomenula Spitzová.

V tú dobu jej pomáhala Veronika Kaštánková, ktorá dokončovala štúdium na vysokej škole a vtedy zastala všetku prácu.

„Potom som tu zostala a navyše som prilákala aj manžela. Z druhého konca Brna sme sa presťahovali do blízkych Moravan,“ povedala Kaštánková.

Bravčové mäso nakupujú

Jej manžel sa stará predovšetkým o sušenie mäsa či zavádzanie nových receptúr.

„Každý rozumieme niektorým činnostiam viac, ale o farmu sa staráme spoločne,“ povedal Kaštánek.

Ľudia tak môžu na farme kúpiť ako výrobky z kravského a kozieho mlieka, tak sušené mäso.

„Začal som si ho sušiť pre vlastnú potrebu a jedného dňa mi manželka povedala, prečo sa tým neživým, keď ma to baví a práca manažéra rozvozu pizze ma nebaví,“ povedal Kaštánek.

Najprv začal s hovädzím a tento rok aj s bravčovým.

„Mäso kupujeme od vybraných lokálnych dodávateľov. Bravčové iba v bio kvalite a nepoužívame žiadnu chémiu. Priemerne na sušenie 100 gramov mäsa používame 350 gramov surového mäsa a bylinky a korenie máme čerstvé, worcestrovú omáčku dovážame z Anglicka,“ opísal Kaštánek.

Vzhľadom k veľkosti produkcie je zatiaľ možné kúpiť výrobky z farmy u Mlsnej kozy iba v internetovom obchode. Mäso je možné nechať si poslať poštou, mliečne výrobky si musí človek vyzdvihnúť osobne.

„Nakupujú u nás predovšetkým pravidelní zákazníci z bližšieho okolia, noví sa o nás dozvedajú skôr na odporúčanie. Uvažujeme aj o tom, že by sme mali výrobky v niektorých menších obchodoch, ale je to veľa práce a ide to pomaly,“ dodala Spitzová.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: http://www.umlsnekozy.cz/o-nas/ - Barbora Filípek Spitzová

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments