Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Klimatické zmeny ovplyvňujú kvalitu ovocia

Klimatické zmeny ovplyvňujú kvalitu ovocia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

„Globálne klimatické zmeny vplývajú nielen na dobu dozrievania ovocia, ale aj na jeho kvalitu,“ cituje portugalských vedcov, IA FruitNews. Neskorý príchod zimy a následne sezóna dažďov, vedú k tomu, že tradičné pre túto južnú krajinu ovocné druhy, začínajú mať inú, neobvyklú chuť.

V apríli zvyčajne začína sezóna zberu čerešní. Na rozdiel od višní, ktoré v Portugalsku pokladajú za veľmi kyslé, čerešne sa tešia veľkej obľúbenosti a zákazníci ich s netrpezlivosťou očakávajú.

„Tento rok sa však sladkých plodov dočkajú až v máji,“
hovorí hovorca spoločnosti SerFundau, špecializujúcej sa na dodávky čerešní na trh.

Podľa Lurdesh Carvalhovej, lektorky na vyššej poľnohospodárskej škole Castelo Branco, tento fenomén možno vysvetliť oneskoreným príchodom jari. Odborníci hovoria, že to nie je ojedinelý prípad, ale trend.

Lurdesh Carvalhová už štvrť storočia skúma zmeny klímy, a za to obdobie dospela k záveru, že v posledných desaťročiach sa ročné obdobia striedajú oneskorene, čo má samozrejme vplyv na poľnohospodársky cyklus.

„Jeseň teraz často trvá až do decembra, potom sa strieda studené a teplejšie počasie, na jar, dokonca aj v júni sme svedkami zimných zrážok,“ hovorí odborníčka. V dôsledku klimatických zmien sa mení nielen obdobie zberu, ktoré sa v priemere oneskoruje o niekoľko týždňov, ale aj kvalita plodov.

„Spotrebitelia si všimli, že čerešne už nie sú také, na aké boli zvyknutí,“ hovorí Lurdesh Carvalhová. „Už nie sú také tvrdé a sladké.“

Zmeny počasia vplývajú aj na ďalšie druhy. „Jablkové sady už neuvidíme južne od Garduño,“ povedala L. Carvalhová.

„Presťahovali sa na sever, kde je chladnejšie a vlažnejšie počasie. Zmenila sa aj oblasť výskytu hruškových sadov.“

Avšak broskyňa a hrozno sa dobre cítia aj v súčasných klimatických podmienkach. To teší nielen spotrebiteľov, ale aj portugalskú vládu, pretože na rozdiel od čerešní, jabĺk a hrušiek, spotrebovávaných najmä vnútri krajiny, víno je oddávna považované za jeden z najvýznamnejších produktov a je známe nielen doma, ale aj ďaleko za hranicami krajiny.

Autor článku: Martin German - spracované zo zahraničných portálov pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments