Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
MPRV SR Z domova

Hydinári vítajú povinnosť uvádzať pôvod mäsa. Hotelieri hovoria o zbytočnosti

chat_bubbleKomentáre: 3 visibilityZobrazenia: 238
UniCredit Bank 2018

Slovenskí hydinári sú radi, že sa zaviedla povinnosť označovania krajiny pôvodu mäsa v prípade pokrmov a hotových jedál pre zariadenia verejného stravovania. Uviedol to pre TASR Ľubomír Urban, tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), v reakcii na parlamentom schválenú novelu zákona o potravinách.

ÚHS: Menej ako 20-percent hydinového mäsa zo Slovenska v hoteloch a reštauráciách

Pripomenul, že ÚHS ešte v roku 2016 otvorila problém nedostatočnej, respektíve žiadnej, informovanosti spotrebiteľov o pôvode hydinového mäsa vo verejných stravovacích zariadeniach.

„Vychádzali sme pritom z vlastných prieskumov, ktoré potvrdili alarmujúco nízky podiel slovenskej hydiny v týchto jedálňach. V školských to bolo necelých 20 %, v hoteloch a reštauráciách ešte menej. Výraznú prevahu mala a stále má hydina z dovozu, napriek tomu že rok čo rok sa vyskytne nejaký škandál, ako napríklad kontaminované brazílske kuracie rezne, salmonela v poľskej hydine a podobne,“ spresnil.

Podľa ÚHS prínosom schválenej novely zákona bude zvýšenie podielu slovenskej hydiny vo verejných stravovacích zariadeniach, pretože spotrebiteľ bude informovaný o tom, odkiaľ mäso pochádza, pričom záruku čerstvosti, kvality a zdravotnej bezpečnosti mu dáva hydina zo slovenských chovov.

ÚHS podľa Urbana očakáva, že samotní konzumenti, prípadne rodičia detí, sa budú viac ako doteraz zaujímať o to, čo vlastne jedia. Osobitne dôležité je to v školských jedálňach, kde by deti mali dostávať hydinu, ktorej pôvod a zdravotná bezchybnosť je pod neustálou veterinárnou kontrolou, a kde štát mladým stravníkom finančne prispieva. Potom už nebude podporovať zahraničných hydinárov, ale takto nepriamo pomôže slovenským.

Hydinári podľa neho na základe doterajších skúseností chcú upozorniť na to, aby prevádzkovatelia stravovacích zariadení informovali zákazníkov o skutočnom pôvode mäsa a neuspokojili sa s tým, ako sa to často robí, že mäso je od slovenského dodávateľa. „To ešte automatický neznamená aj slovenský pôvod mäsa,“ dodal Urban.

Hotelieri hovoria, že uvádzať pôvod mäsa sa neuplatňuje nikde v EÚ

Asociácia hotelov a reštaurácií (AHRS) považuje zavedenie novej povinnosti, akou je označovanie krajiny pôvodu mäsa v prípade pokrmov a hotových jedál pre zariadenia verejného stravovanie, za zbytočnú a neopodstatnenú. Uviedla to Beáta Brozmanová z AHRS v reakcii na parlamentom schválenú novelu zákona o potravinách.

Povinnosť uvádzať krajinu pôvodu mäsa v zariadeniach spoločného stravovania sa podľa asociácie neuplatňuje v žiadnej z krajín EÚ, v prípade Slovenska sa tak ide nad rámec bežnej praxe v európskych krajinách.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR a príslušné rezorty, aby hľadali riešenia na celoeurópskej úrovni a prijímali opatrenia na zlepšenie kontrolnej činnosti a elimináciu káuz v mieste ich vzniku, nie na konci potravinového reťazca.

Pôvod mäsa sa uvádzať bude. Polotovarov sa povinnosť netýka

Preukazovanie pôvodu mäsa je krok v ústrety spotrebiteľovi. Ten má právo byť informovaný o tom, odkiaľ mäso pochádza. Uviedla to vo štvrtok (12. 9.) ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) po tom, ako parlament 99 hlasmi schválil novelu zákona o potravinách. NR SR spolu s ňou schválila pozmeňujúci návrh členky Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Evy Antošovej (SNS) a predsedu uvedeného výboru Petra Antala (Most-Híd) o zlepšení informovanosti stravníkov v reštauráciách.

„Zároveň dosiahneme cieľ, zvýšenie podielu slovenského mäsa v reštauráciách,“ zdôraznila ministerka s tým, že treba mať mäso pod kontrolou v celom reťazci. Podľa prieskumu rezortu je pre takmer 60 % ľudí dôležité, aby bolo mäso slovenského pôvodu. Pripomenula aj ochranu slovenského spotrebiteľa pred nekvalitnými potravinami.

Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov, ako uviedla Antošová.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1389 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

3 komentáre

  1. Anton Spišák
    17. septembra 2019

    Dobrý deň. Tento problém je možné vyriešiť okamžite.
    Je potrebné znížiť cenu slovenských kurčiat a štát nech túto komoditu oslobodí od dane. Tak môže byť vyriešený problém.Únia len jojká,ale jeden konštruktývny krok neurobila. Je len zbytočnou nákladovou položkou. V obchode by sa nemala robiť predvolebná kampaň. Treba sa len pozrieť na obchodnú bilanciu odvetvia polnohospodárstvo a vidíme ako je toto odvetvie hospodárstva spravované. Keby sme boli vlastenci a jedli by sme len slovenské potraviny,slováci by boli najštíhlejší národ na svete,predbehli by sme aj krovákov.Treba si len pozrieť aké % sebestačnosti v potravinách máme.
    Keď som pozeral televíziu od susedov,žasol som ,ako tí čo nám dodávajú potraviny,zlášť poliaci nevedia hospodáriť. Aby oklamali spotrebitela sú potraviny o 25% lacnejšie,ako u nás. Polnohospodársku politiku u nich poznám,hoci ani u nich nie je zázrak stretnúť inšpektorov z Olafu. Táto vládna propaganda len zhadzuje Veterinárnu a potravinovú správu, že púšťa zdravotne závadné potraviny do obehu.

    Odpovedať
  2. jozef r
    17. septembra 2019

    Je ešte v nejakej krajine potrebné uvádzať pôvod mäsa v stravovacích zariadeniach okrem Slovenska ? Čo keby aj každý pasený poslanec mal na poslaneckej lavici uvedenú menovku s tým, kto ho pasie ? Možno by sa nepredkladali takéto rýdzo slovenské nezmysly.

    Odpovedať
  3. Starý Gazda
    17. septembra 2019

    ako možu inovovat bez čoho sa neda držat krok s konkurenciou ked aj ten mali zisk čo dosiahnu im štat zdani 20 %

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.