Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jar LEFT
Branding VUB 2019 Jar RIGHT
Branding VUB 2019 Jar TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Článok dňa Názory a komentáre Z domova

Emil Macho: Sme ochotní jesť aj mŕtvoly?

chat_bubbleKomentáre: 4 visibilityZobrazenia: 854
UniCredit Bank 2018

Škandál s nechutnými a morbídnymi praktikami v poľských bitúnkoch prebudil letargického spotrebiteľa a po viac menej pokojnom období bez potravinových škandálov z konca minulého roka je v týchto dňoch nanovo konfrontovaný ďalšou nechutnou potravinovou aférou, tentokrát v Poľsku.

V prípade premieňania kravských mrcín a chorých kráv napríklad na voňavé hovädzie steaky totiž dominujú dva výrazné protipóly. Na jeden strane je to absurdná situácia pripomínajúca pomaly hororový film, kde po peniazoch hanobiaci poľský bitúnok obchádza hygienické štandardy a v tichosti po nociach chŕli tony mäsa, ktorému ani len neprináleží dať označenie mäso pochybnej kvality. Na druhej strane je tu však aj otázka, čím bol tento poľský podnikateľský subjekt motivovaný, ak neberieme do úvahy len jeho odsúdenia hodnú zárobkovú činnosť?

Myslím si, že poľský škandál nás stavia aj pred inú zásadnú otázku: nepýta si podvedome naša spoločnosť tieto kauzy, keď spotrebiteľ ešte stále hľadá lacné potraviny? Neodpovedali si práve takto aj majitelia poľského bitúnku, keď sa v ich hlavách zrodil chorý nápad zasýtiť zákazníkov mŕtvolami?

Kde je dopyt, tam je aj ponuka, hovorí ekonomické pravidlo. Časť našej spoločnosti si ešte stále neuvedomuje alebo, žiaľ, pre finančnú situáciu nevie inak fungovať /ale to je už na iný komentár/, že potraviny nemôžu byť za „babku“. Lacnota stále navodzuje otázku, čo sa za taký lacný peniaz skrýva v obsahu napríklad mäsového výrobku, ovocného džúsu alebo nášho obedového menu v závodnej jedálni.

Spotrebitelia, zákazníci, Slováci, my všetci žijúci v Európe. Najnovšia potravinová kauza vyzliekla dohola nielen bezpečnostné pravidlá a systém kontroly v Poľsku, ale naplno odhaľuje aj spotrebiteľské správanie sa Poliakov, Slovákov a celkovo Európanov ako takých. Keď sme ochotní nakupovať lacné potraviny, musíme si byť vedomí, že lacné potraviny, navyše nakupované na neoficiálnych miestach, znásobujú riziko nižších hygienických štandardov a bezpečnosti danej potraviny.

Poučme sa z tejto príšernej kauzy a viac vnímajme to, odkiaľ potravina pochádza a prečo je možno o niečo drahšia. Kvalita niečo stojí a naši potravinári ju ponúkajú prostredníctvom výrobkov, ktoré sú veterinármi na Slovensku kontrolované systematicky od poľa na stôl. Nenechajme podvodníkom robiť z nás obete a nedovoľme našou nevedomosťou alebo benevolentným prístupom, aby sme boli terčom ziskuchtivej mašinérie, ktorá stále rozťahuje chápadlá presahujúce aj hranice našej krajiny.

Čas na zmenu už dávno dozrel a poľská aféra to len potvrdzuje: v časoch globalizácie a bezhlavých dovozov potravín potrebujeme mať silný vlastný agropotravinársky priemysel. Všetci si už preto konečne uvedomme, že je najvyšší čas začať sa vážne a úprimne zaoberať poľnohospodárstvom a potravinárstvom na Slovensku. Pokračujme v odštartovanej práci z roku 2018 a meňme veci k lepšiemu aj v ďalšom období. Myslime na to, že zmeny budú bolieť, budú trvať dlho, ale sú mimoriadne dôležité. Ani okolité krajiny – Rakúsko, ale aj Nemecko, Francúzsko – si nevybudovali silné agropotravinárstvo len v priebehu pár rokov. Systematická, dlhodobá mravenčia práca však prináša úspechy v podobe výkonného odvetvia a rozumne zmýšľajúcich spotrebiteľov. A to my na Slovensku potrebujeme ako soľ. Veď nikto z nás nechce jesť skazené a hnijúce mäso preliate rozvoniavajúcou omáčkou. Či?

Autor článku: Emil Macho – predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1336 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

4 komentáre

  1. stary gazda
    30. januára 2019

    to musime aj presvedčit ludi na dedineže aj zdravy dobytok a ošipane smrdia a kohuti kikirikaju sedlačina je tažka a obetava praca okrem tej sa bori farmar so stažnostamy občanov prečo praši smrdi nech zmizne z dediny nemcom francuzom to nevadi tak nech oni vyrabaju a čo nechcu nech dovezu nam zasociku bolo v každej dedine 1000 -2000 kusov dobytka a bespočet svin vkaždom dome teraz ked ma farmar 20 preklina ho cela dedina CO S TYM

    Odpovedať
  2. Stevo
    31. januára 2019

    Ked to bude lacne….porozmyslame 😀 ….

    Odpovedať
  3. realista
    31. januára 2019

    veľmi kladne hodnotím, reakciu p. predsedu na uvedenú aféru…
    …..ale dovolím si parafrázovať “ V e d e l i sme , že jeme (a tu si dovolím upresniť ) kadávery ?
    Kontrolka z Bruselu ako u nás ? Sakcie za porušenie základných pravidiel EÚ v oblasti bezpečnosti potravín ? Pružnosť varovného mechanizmu – RASFF ? … Opäť kontroly a oparenia najmä u našich potravinárov …
    Nechýba tak trochu mechanizmus na kontrolu potravín, ktoré sa dostávajú na naše pulty a ich produkcia je mimo dohľadu našich kontrolných orgánov ? Čo keby tam bola BSE ?
    A naše výsekové mäso? prosím vymenovať bitúnky s využívanou kapacitou nad 100ks/deň HD ….

    Odpovedať
  4. G.S.
    31. januára 2019

    Pán Macho si dáva také otázky , lebo má možnosť výberu vzhľadom k svojmu platu. No ale veľká časť občanov Slovenska je takejto možnosti výberu zbavená. Nízke platy, dôchodky a potom zrazu zistíme, že obchod sa prispôsobuje cenami a kvalitou im, lebo ich je väčšina. No a predávať v malom pre tých schopných a ochotných platiť viac za kvalitu alebo „kvalitu“ sa hypermarketom neoplatí. A tak vidíme, že ich ponuka sa redukuje a všetko je postavené na predaji šmejdov vo veľkom množstve. Takže ak tu nebudú výrazne rásť platy a dôchodky, tak budeme nútení žrať aj zdochliny rovnako ako aj mrazené mäso a maslo vyraďované na západe. No a na dôchodky peňazí niet lebo stíhačky a druhý pilier spolu s platmi poslancov. No a aj Pente musíme prispieť na Cyprus. A zlodejov prisatých na rozpočet je toľko, že ako spieval tuším Kryl „Zlodějú je už tolik, že si kradou navzájem“. Tak ako je to aj v poľnohospodárstve. Veľkí sú natoľko nenažraní, že malým nedajú ani vydýchnuť. Dotácie sa rozdeľujú systémom, aby sa ušlo len vybraným. Napríklad aj nafta. Normatívy sú už zverejnené? Nie PPA ale nejaká vyhláška podľa ktorej oni budú vyhlasovať. Nie lebo si ich už medzi sebou podelili a ešte by žobrač niečo stihla do termínov. Jahnátek podelil „správne“ eurofondy a za odmenu teraz dovoľuje monopolom okradnúť nás ešte viac. Takže pán Macho. Bojujte s chudobou na Slovensku a bojujte za férové pravidlá nie len pre veľkých ale aj pre malých a najmä za skutočnú transparentnosť a za skutočný plán pre roľníkov a nie za peniaze pre vybrané skupiny. No a potom si nebudete musieť klásť takéto otázky. Dunning to povedal správne „Kapitál má strach z nulového alebo malého zisku. Zabezpečte mu 10% a bude ochotný. Dajte mu 20 % a bude odvážný. Pri 50% je ochotný na riziko. Pri 100% popiera všetky ľudské zákony. A pri 300% niet takého zločinu na ktorý by nebol ochotný aj pod hrozbou vysokého trestu.“. No a tu sa našla sviňa ochotná risknúť.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.