Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Ďalší výrobok bude môcť používať ochrannú známku únie

Ďalší výrobok bude môcť používať ochrannú známku únie
insert_photoilustračné foto poľnoinfo.sk

Ovčí salašnícky údený syr sa zaradí medzi „tradičné garantované špeciality“ (TSG) a tento slovenský výrobok bude môcť odteraz používať ochrannú známku Európskej únie (EÚ). Rozhodla o tom v pondelok (18. 10.) Európska komisia (EK).

EÚ). Rozhodla o tom v pondelok (18. 10.) Európska komisia (EK).

Po zaradení do uvedenej registračnej skupiny môžu vyrábať takýto syr viacerí producenti zo Slovenska, no jeho registrovaný typ výroby musí byť zachovaný – ovčie mlieko musí pochádzať z horských oblastí a musí sa dodržať aj tradičný spôsob údenia.

Únia dáva ochranné známky aj v ďalších dvoch skupinách, v prípade chráneného zemepisného označenia (PGI) a chráneného označenia pôvodu (PDO) sa na výrobok vzťahuje geografické obmedzenie výroby na určitý región.

Na udelenie registrácie čakajú v skupine špecialít aj ďalšie tradičné na Slovensku vyrábané produkty: Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, špekáčiky, ovčí hrudkový syr či Bratislavský rožok.

Autor článku: Silvester Balog - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: ilustračné foto poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments