Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatvu brzdia dažde, zberové práce pokročili minimálne

Žatvu brzdia dažde, zberové práce pokročili minimálne
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatvu v minulom týždni takmer na celom území Slovenska, kde majú ešte nezozbieranú úrodu, brzdili časté dažde. Zberové práce preto pokročili len málo, dokonca niektoré poľnohospodárske subjekty nemohli takmer vôbec vyjsť s kombajnmi na polia.

Vyplýva to z dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), spracovaného k pondelku 11. augusta 2014 na základe hlásení jednotlivých regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr.

Viacerí pestovatelia mali už v tomto čase vysievať ozimnú repku, avšak nestihli z polí zožať pšenicu, takže so zakladaním novej úrody najrozšírenejšej olejniny budú meškať.

Repka je predbežne zozbieraná z necelých 96 % a ozimný jačmeň z takmer 94 % pestovateľských plôch. Na zberovú techniku ešte čaká niečo viac ako 23 % výmery hustosiatych obilnín, ktorých priemerná hektárová (ha) úroda zatiaľ dosahuje 5,37 tony (t) a je o 1,09 t vyššia ako vlani. Hektárový priemer repky je rekordný, keď doteraz vychádza na 3,68 t, takže medziročne sa zvýšil o 0,94 t/ha a päťročný priemer prevyšuje dokonca o 1,41 t/ha. Z celkovej výmery 138.920 ha jačmeňov je zozbieraných necelých 90 %, pričom priemerná hektárová úroda 4,81 t je o 1,13 t/ha vyššia ako vlani.

Naďalej však platí, že s pokračujúcim daždivým počasím sa zhoršuje kvalita zozbieraného zrna. Na mnohých miestach je takisto vyššia jeho vlhkosť, v dôsledku čoho musia poľnohospodári intenzívnejšie využívať sušiarenské kapacity a venovať zvýšenú pozornosť skladovaniu obilných zásob. Významnejší posun nezaznamenávajú poľnohospodári ani v speňažovaní tohtoročnej produkcie, ktorej ceny v prípade všetkých druhov obilnín aj repky zaostávajú za vlaňajškom. Aktuálna situácia preto opätovne vyvoláva diskusie o optimálnych formách trhovej realizácie úrody, a to vrátane termínovaných obchodov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments