Odmerať efekt zníženej sadzby DPH je takmer nemožné
Odmerať efekt zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom roka 2016, je takmer nemožné. Tvrdí to štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriel Csicsai (nominant Most-Híd).
„Myslieť si, že zníženie sadzby DPH o 10 % pre vybranú skupinu potravín sa premietne rovnako aj do cien potravín na pultoch, je mylné,“ uviedol Csicsai.
Merať dosah zníženej DPH na vybrané druhy potravín nie je podľa neho možné ani smerom k spotrebiteľovi, ani smerom k prvovýrobcom.
Jedinou merateľnou veličinou je podľa Csicsaia objem peňazí, o ktorý sa znížil príjem do štátnej pokladnice. Ten sa pohybuje na úrovni 70 miliónov eur. Podľa štátneho tajomníka by bolo oveľa efektívnejšie, ak by sa suma 70 miliónov eur použila na štart dvoch tisícov mladých farmárov. Za súčasných okolností prostriedky z Programu rozvoja vidieka (PRV) SR vystačia iba pre polovicu z nich.
Upozornil, že vývoj priemerných mesačných spotrebiteľských cien vybratých potravín na Slovensku za rok 2016 poukazuje na vysokú volatilitu cien, ktorá u mnohých položiek prevyšuje 10-% zníženie DPH. Poľnohospodárstvo je odvetvie, kde je volatilita cien všeobecne najmarkantnejšia.
„Zníženie DPH sa prakticky vôbec nemusí prejaviť v konečnej cene konkrétnej potraviny, prípadne sa prejaví iba nepatrne,“ poznamenal.
Napríklad počas roka sa nákupná cena surového kravského mlieka podľa neho pohybovala na úrovniach od 25 eurocentov za liter, cez 21 eurocentov, na súčasných 27 eurocentov za liter. To predstavuje až 30-% výkyv počas roka. Podobný vývoj sa zaznamenal pri nákupnej cene jatočných ošípaných, ktorá vykazovala až 40-% výkyvy.
„Popri uvedených výkyvoch zníženie DPH o 10 % je reálne neidentifikovateľné. Uvedený fakt bol pri vzniku tohto zákona úplne odignorovaný,“ podčiarkol Csicsai.
„Slovenské potraviny sú na pultoch zastúpené len vo výške približne 40 %. Som presvedčený, že najprv musíme vytvoriť dostatočne silnú vrstvu producentov potravín so širokým portfóliom produktov, a potom môžeme uplatniť opatrenia pre ich podporu,“ vyhlásil Csicsai. Podľa neho je znižovanie DPH v takejto forme nekoncepčným a neadresným krokom.
„Aby sme dosiahli trvalé zníženie cien, a nie len pre vybrané skupiny potravín, musí štát podporovať zefektívnenie produkcie potravín od prvovýroby cez spracovanie až k novým typom krátkych priamych odbytových príležitostí,“ myslí si štátny tajomník MPRV.
Zníženie sadzby DPH z 20 % na 10 % sa od januára 2016 vzťahuje na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené, a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Nižšia daň sa vzťahuje aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostalo mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.