Nastal čas na slamové
Vinári z Topoľčianok patria k hŕstke tých, ktorí každoročne dorábajú aj slamové víno. S lisovaním začali v týchto dňoch po tom, čo opätovne pozbierali hrozno, ktoré už od októbra schlo na povalách.
„Význam sušenia je v tom, že strapec sa počas toho zakoncentrováva, odparuje sa voda a tým sa v bobuľkách skoncentruje cukor aj kyseliny. A vďaka tomu je potom slamové víno výnimočné,“ vysvetlil vinársky technik Jozef Záhorský.
V Topoľčiankach každoročne dorábajú slamové víno z viacerých odrôd, najmä z Frankovky modrej, Alibernetu, Devínu či Rizlingu rýnskeho. Z každej odrody vylisujú vinári asi 1500 litrov.
„Pri tomto víne je nutné, aby šupka bola hrubšia už geneticky, je to základný predpoklad a podľa toho vyberáme odrody. Keď chceme dorobiť slamové víno, myslíme na to už pri reze, čiže vinič zrezávame tak, aby konkrétny koreň nebol zameraný na vysokú kvantitu,“ uviedol obchodný riaditeľ z Topoľčianok Samuel Waldner.
Hoci vinársky ročník 2017 nebol práve jednoduchý, predbežne vinári očakávajú kvalitné slamové vína.
„Dôležité je, aby vinič dozrel na 21 stupňov cukornatosti a v roku 2017 s tým neboli problémy. Samozrejme, aj kyseliny sú dôležité, ale toho roku očakávame dobré slamové víno. Predchádzajúci ročník nám vinič dosť vymrzol, zostalo málo hrozna a navyše mrazy pribrzdili rast a dozrievanie hrozna. Vtedy sme mali trochu potiaže. V roku 2017 hoci boli jarné mrazy, neodrazilo sa to až tak výrazne na škodách,“ dodal vinohradník z Topoľčianok Zoltán Molnár.
Slamové víno ročník 2017 sa na trh dostane až koncom roka 2018. V súčasnosti sa u nás štatistiky jeho produkcie, ani zoznam producentov nesleduje.