Zber vo viniciach sa naplno začal
V uplynulých rokoch vychádzali do viníc zberači už aj v polovici augusta. Horúce letá priniesli posun sezón, tá tohtoročná sa však vrátila do starých koľají. Aj v minulosti boli totiž zbery typickejšie skôr pre prelom augusta a septembra, ako pre obdobie prichádzajúce o mesiac skôr. Kampaň 2023 sa tak začína naplno rozbiehať najmä v týchto dňoch.
„Aktuálne sa začala kampaň aj v našej vinici pri Veľkom Záluží. Tradične začíname so zberom odrody Irsai Oliver, ktorá dozrieva ako prvá. Sezóna mala na jar trošku chladnejší rozbeh, ale letné počasie to dobehlo. Avšak minulotýždňové zbery prekazili zrážky,” skonštatoval Roman Komárňanský, vinohradník z vinárstva v Topoľčiankach.
Namiesto zberačov vyrazili do vinice kombajny. Ide o moderný spôsob zberu, ktorý je vhodný pri menej náročných vínach a ktorý v čase nedostatku pracovných síl v poľnohospodárstve dokáže naplno nahradiť ľudskú prácu.
„Pre potreby mladých vín, ktoré aktuálne oberáme, to úplne stačí. Táto moderná technika oberie vinohrad efektívnejšie a v niektorých prípadoch aj kvalitnejšie, ako pri ručnom zbere. A keďže ľudí, ktorí by chceli ísť do vinohradu pracovať, nie je veľa, museli sme sa modernizovať aj my. Kombajn pri zberoch momentálne používame asi najviac. Samozrejme, neskôr prídu aj zbery, kde nám službu nespraví a uprednostníme prácu rúk, napríklad pri ľadovom alebo slamovom víne,“ dodal Samuel Waldner, obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach.
Nižšie úrody
Cukornatosť aj obsah kyselín sa podľa vinárov ukazuje nateraz v dobrom svetle. Úrody však bude o čosi menej, ako sa očakávalo. Uplynulú sezónu totiž pestovatelia radia medzi najťažšie a mnohí sa musia uspokojiť aj s polovičnou či tretinovou úrodou, či dokonca musia rátať so zásadnými výpadkami. Problémom bola nižšia násada kvetov po minuloročnom suchu, aj tlak plesní a chorôb v tejto sezóne.
„Menej skúsení vinohradníci začiatkom júla hlásili škody v niektorých lokalitách, napríklad v časti Pezinka, v Hlohovci alebo Strekove, a to až do výšky 80 až 100 percent úrody. Následné vysoké teploty spôsobili tlak múčnatky, ktorí skúsení vinohradníci zvládli bez väčších problémov,“ skonštatovala Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Problémy sa vyskytli aj v okolí Nitry či Vrábeľ.
„Tohtoročná sezóna bola veľmi náročná. Najmä v polovici júna začal obrovský tlak peronospóry, čo spolu s nižšou počiatočnou násadou spôsobilo u nás, že budeme mať asi o 15 až 20 percent menej hrozna. Ale poznáme vinárov, kde peronospóra spôsobila také straty, že poškodila celú úrodu. My sme dokázali včas zasiahnuť ekologickými prípravkami, keďže sme v ekologickej produkcii. Ale vo všeobecnosti nejaké obrovské úrody tento rok očakávať nemožno. My konkrétne budeme mať kvalitu dobrú, ale budeme mať menej hrozna ako vlani,“ dodal Milan Solár z vinárstva Predium vo Vrábľoch.
Zbery vo viniciach budú pokračovať do prelomu októbra a novembra – v závislosti od počasia. To v týchto dňoch vinohradníkom praje – potrebujú jesenné slnko a studenšie noci. Prvé produkty sezóny v podobe burčiakov sa už postupne dostávajú na pulty – a to asi s dvojtýždňovým oneskorením oproti termínu, ktorý umožňuje zákon. Ten tiež hovorí o termíne uvádzania prvých vín sezóny na trh – a to konkrétne v prvý novembrový pondelok. Ten tento rok pripadá na 6. novembra, kedy sa tak na pulty dostanú takzvané mladé vína, teda prvé vína sezóny.