Začína sa súťaž o Najkrajší chotár 2015
Často sa o Slovensku hovorí ako o prekrásnej krajine. Starostlivosť o ňu dostali do vienka najmä poľnohospodári. Ako sa o ňu starajú? Ako narábajú s pôdou, ktorú užívajú?
Často podľa toho, ako vyzerajú polia, usudzujú jej vlastníci o vzťahu poľnohospodárov k podnikaniu na pôde. Podľa toho, ako vyzerajú maštale a hospodárske dvory, či majú zvieratá pohodu a polia dostali to, o čo žiadali, možno posudzovať, či ide o dobrého gazdu. Ale je to naozaj tak? Odpovede na tieto a ďalšie otázky už po 15-ty raz bude hľadať odborná komisia súťaže o Najkrajší chotár 2015.
Cieľom súťaže je upevniť multifunkčnú úlohu slovenského poľnohospodárstva a prispieť k tvorbe a ochrane životného prostredia na vidieku, pri udržaní intenzity poľnohospodárskej výroby a uplatňovaní politiky rozvoja vidieka.
Do súťaže sa môžu zapojiť všetky fyzické a právnické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe na území Slovenskej republiky. Prihlásené chotáre bude hodnotiť odborná komisia v mesiacoch jún – júl 2015.
Už tretí rok je súťaž rozdelená do dvoch kategórií podľa výmery: farmy do 500 ha a farmy nad 500 ha. Návšteva hospodárskych dvorov, maštalí, polí, lúk aj pasienkov počas uplynulých rokov odkryla, na čo sú naši gazdovia hrdí. Ale aj to, čo by chceli do budúcich rokov zmeniť. Ukazuje sa, že hospodárske dvory už dávno nesúvisia len s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ale prekypujú aj aktivitami, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie zamestnanosti aj zatraktívnení vidieka. Spracovanie mliečnych výrobkov, bitúnky mladých býčkov, ktorých kvalitu môže ochutnať aj slovenský spotrebiteľ, bioplynová stanica, ktorá využíva maštaľný hnoj, vlastné predajne, reštaurácie alebo atraktívne penzióny, ktoré prevádzkuje poľnohospodárska firma… Ba aj to, ako sa poľnohospodársky podnik otvára pred širokou verejnosťou, čím sa dostáva bližšie k spotrebiteľom, ktorí pomaly, ale iste začínajú vnímať slovenské poľnohospodárstvo ako potrebnú a užitočnú súčasť národného hospodárstva.
Veľkú pozornosť venujú členovia komisie výrobným, prevádzkovým a skladovacím priestorom. Ich čistote, usporiadaniu, ale napríklad aj takej drobnosti, akou sú udržiavané trávnaté plochy v areáloch.
A tak sa nebojte ukázať, na čo ste právom hrdí! Ukázať, že vaša poľnohospodárska firma sa za chotár, v ktorom pôsobí, hanbiť nemusí.
a čo tak farmy do 50 hektárov??? Tie zrejme nikoho nezaujímajú. A možno práve tam sa ukrýva ten prirodzený duch gazdovstva…
Práve malé farmy, rodinné gazdovstvá, aj tie do 50 hektárov nás zaujímajú. Aj keď je ohraničenie pre malé farmy do 500 hektárov. Len musíte dať o sebe vedieť. Dajte vedieť, že na malom gazdovstve, ktoré dotvára slovenský vidiek, bije srdce farmára, často aj jeho detí. A tak nešpekulujte a neváhajte… Celý komentár »
Samotní poľnohospodári nedokážu byť k sebe vecne kritický a poľnohospodárski novinári nevedia napísať objektívnu reportáž. Čítať pochvalné články o podnikoch bez jedinej chybičky, to po 20 rokoch začne celkom nudiť. Teraz trocha nadnesene povedane: rezort sa topí v strate a súčasne sa hľadajú Top agro manažéri, asi tí čo za… Celý komentár »