Začiatok sezóny jahôd sprevádza neistá úroda a úbytok pestovateľov

Koniec mája je v posledných rokoch už tradičným obdobím začiatku samozberov. Inak to nie je ani tento rok. Zbery sa tradične začínajú na jahodoviskách.
„Úroda jahôd sa v tomto roku očakáva priemerná, možno miestami aj trochu vyššia ako vlani. To platí pre miesta, kde úrodu ochránili pred mrazmi, ktoré nás potrápili aj tento rok. Napríklad aj minulú noc bola teplota len mierne nad nulou, takže na niektorých jahodoviskách aspoň premiešavali vzduch dronmi,“ vysvetlil Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenskej republiky.
Škody aj z iných dôvodov
So samozbermi sa začalo napríklad v Návojovciach (okres Partizánske), kde prvú várku dozretých jahôd záujemcovia už vyzbierali. Na ďalších miestach plánujú začať tento týždeň.
„Samozber otvoríme v utorok popoludní. Ľudia volajú denne, zaujímajú sa, kedy už budú môcť prísť. Počasie však dozrievaniu tento rok až tak nepraje,“ skonštatoval Pavol Abrahám, pestovateľ z Trnovca nad Váhom (okres Šaľa).
Jahody pestuje priamo v obci na ploche jeden a pol hektára.
„Tento rok je úroda slabá. Dve tretiny nám totiž zožrali srnky. Nevieme sa ich zbaviť, a to spolupracujeme aj s poľovníkmi. Hoci ich plašíme, preskakujú cez plot a hodujú na jahodách. Bez nich by úroda bola celkom dobrá, veď napokon každé dva roky obmieňam sadenice. Také škody ako tento rok, sme ešte nemali. Ak nebudem v strate, tak budem na nule, takže tento rok sa z nášho pohľadu nevydarí,“ sťažuje sa pestovateľ.
Ideálne podľa neho nie je ani počasie.
„Jahodám chýba slnko. Keby bolo aspoň 25 stupňov, pomohlo by to, ale potrebovali by sme, aby aj slnko na jahody zasvietilo. Bez neho ani chuť nemajú takú, akú by mali mať. Dúfam, že ďalšie jahody, ktoré budú postupne dozrievať, dozrejú v slnečnejšom a teplejšom počasí,“ dodal Abrahám.
Pestovateľov je menej
Jahodám sa v tomto roku venuje menej pestovateľov, ako vlani.
„Máme ich okolo 40, ale sedem pestovateľov tento rok skončilo, respektíve jahodoviská do tejto sezóny ani neotvorilo. Bolo to z rôznych dôvodov – niektorí neochránili úrodu pred mrazmi, ale sú aj takí, ktorí sa rozhodli dať si rok pauzu a aj takí, ktorí nemajú obmenené porasty, tak sa im to nevyplatilo,“ vysvetlil Marián Varga.
Na plantáži pri Dvoroch nad Žitavou (okres Nové Zámky) pri pestovaní jahôd zotrvali. Výmera však klesla.
„Tento rok máme štyri hektáre jahôd, o tri menej, oproti vlaňajšku. Na tých troch hektároch sme vlani výsadbu neobmieňali, len sme ju zaorali,“ uviedol Milan Broškovič, manažér predaja a marketingu Emilových sadov.
Úroda sa tento rok ukazuje v dobrom svetle – pod priemer by klesnúť nemala.
„S dozrievaním je to komplikované. Jahody dozrievajú, ale podmienky nie sú ideálne. Predminulý týždeň teplo, minulý týždeň zima, tento týždeň vlhko a relatívne teplo. Ide to pomalšie, ako sme očakávali. Samozber by sme chceli spustiť do konca týždňa,“ dodal Broškovič.
40 tisíc ton ovocia
Jahody tradične štartujú ovocinársku sezónu. Už o týždeň až dva by ich mohli nasledovať prvé čerešne.
„Úroda sa pri nich javí tiež priemerná. Pomerne dobre to vyzerá aj pri marhuliach, najmä tam, kde ovocinári robili ochranu pred mrazmi. Marhule však tento rok nepoškodili ani tak mrazy, ako monilióza. Mnohí ovocinári si myslia, že im kvety poškodili mrazy, ale šlo o moníliový úžeh, a pokiaľ nevykonávali ochranu proti hubovým patogénom, následky u nich môžu byť horšie. Ovocinári, ktorí ochranu robili, majú plnú úrodu marhúľ,“ uviedol Marián Varga.
Ovocinárska sezóna sa tento rok javí v dobrom svetle.
„My pri broskyniach očakávame plnú úrodu. Pri jablkách nebude plná, ale bude štandardná, podobne tiež pri čerešniach. Takže to zatiaľ vyzerá celkom dobre,“ vysvetlil Milan Broškovič z Emilových sadov.
V nich tento rok viacero nocí robili aj protimrazové opatrenia.
„Jahody sme ešte aj minulý týždeň zakrývali, keď hlásili riziko prízemných mrazov. V ovocnom sade s jabloňami máme protimrazovú závlahu. Pri broskyniach a čerešniach sme niekoľko nocí kúrili pieckami,“ dodal Broškovič.
S výčinmi počasia ovocinári rátajú aj do ďalších týždňov.
„Samozrejme, bojíme sa krupobitia, prívalových dažďov, aj nadmerného sucha a horúčav. Ale nateraz môžeme hovoriť o nádejnom roku. Sú ovocinári, ktorí budú mať tohtoročnú úrodu vyššiu ako vlani. Celkovo by sme mali dopestovať asi 40 tisíc ton ovocia, čo je úroveň minulého roka. Z toho takmer 80 percent tvoria jablká, ktoré sú stále trhovo najúspešnejší ovocný druh na Slovensku. My by sme chceli viac drobného a kôstkového ovocia, ale tam to nateraz stúpa len pomaly,“ dodal Marián Varga.