Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky

Vyvážame, i keď nedokážeme zabezpečiť sebestačnosť

Vyvážame, i keď nedokážeme zabezpečiť sebestačnosť
insert_phototlačový odbor Európskej únie

Európska komisia (EK) umožní zvýšenie vývozu cukru na svetové trhy v obchodnom roku 2009/10, pričom by nemala porušiť pravidlá medzinárodného obchodu, keďže svetový dopyt v súčasnosti prevyšuje ponuku na trhu.

Európska komisia v stredu oznámila, že dnes mala v tomto obchodnom roku zvýšiť vývoz cukru o 500.000 ton. Podľa komisie toto dočasné opatrenie neporušuje pravidlá medzinárodného obchodu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o agrodotáciách, keďže vo svete je momentálne nedostatok komodity. Pod tento stav sa podpísali nižšie úrody cukru v Brazílii a Indii, ktoré sú najväčšími producentmi cukru vo svete.

Na základe dohôd s WTO smie EÚ vyviezť ročne 1,3 milióna ton. Pokles úrod v Brazílii a Indii ale všetko zmenil.

„Terajšia situácia na svetových trhoch je mimoriadna. Pri produkcii pod úrovňou dopytu a poklese svetových zásob cukru sa ceny komodity dostali na bezprecedentné úrovne,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení komisárka EÚ pre poľnohospodárstvo Mariann Fischerová Boelová.

Ceny nerafinovaného cukru sa udržujú v blízkosti 29-ročného maxima a podľa obchodníkov by v tejto sezóne mohli ísť opäť nahor práve pre nedostatočné úrody v Indii a Brazílii.

Medzi vývozcov cukru v Európskej únii patria napríklad i Slovenské cukrovary, s. r. o. Sereď. Dušana Janíčka, riaditeľa pre vonkajšie vzťahy oslovila redaktorka Farmárovej nedele.

„V súčasnosti cukrovarnícky režim funguje tak, že Slovensku poklesla kvóta z pôvodných 207 300 ton cukru na súčasných 112 tisíc ton cukru. Cukrovar v Seredi má kvótu na úrovni 43 841 ton. Túto kvótu vieme naplniť. Cukrovarnícka kampaň 2009/2010 sa u nás skočila 5. januára. Vyrobili sme viac ako 58 tisíc ton cukru, takže oproti tomu kvótovanému cukru, ktorý máme k dispozícii pre slovenský a európsky trh, môžeme cukor aj vyvážať do tretích krajín,“ hovorí Dušan Janíček.

My pripomíname, že Slovensko napriek súčasnej kvóte nie je samostatné vo výrobe cukru. Spotreba cukru na Slovensku je približne 30 kilogramov na osobu, čo je vo veľmi hrubých čísla približne 150 tisíc ton v rámci Slovenska. Kvóta je pritom spomínaných 112 tisíc ton cukru.

Autor článku: TASR a domáca redakcia poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: tlačový odbor Európskej únie

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments