Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Trhové ceny obilnín vo vybraných štátoch EÚ k 24.1.2014

Trhové ceny obilnín vo vybraných štátoch EÚ k 24.1.2014
insert_photopre poľnoinfo.sk spracoval - L.D. -

Trhy sa postupne prebúdzajú k aktivite a začína sa obchodovať aj na burzách. Ostatné týždne však poznačili extrémy počasia – Severná Amerika mrzla, zatiaľ čo väčšina Európy mala takmer jarné teploty.

Bude zaujímavé sledovať, ako takýto priebeh zimy ovplyvní úrody ozimín na týchto dvoch kontinentoch, ktoré sú hlavnými producentmi obilia. Ešte zaujímavejšie budú trendy vývoja cien na svetovom trhu s obilím. Zatiaľ je základom burza CBOT v Chicagu, USA, no v čiernomorskej oblasti jej rastie konkurencia, ktorá môže mať väčší vplyv na vývoj cien obilnín v Európe.

Pšenica: Na Parížskej burze je cena pšenice potravinárskej 193,50 €/t (platí pre marec 2014) a na burze CBOT v Chicagu 152,60 €/t (platí pre marec 2014); na londýnskej burze je cena pšenice kŕmnej 175 €/t (pre november 2014). Na európskych trhoch sa cena pšenice potravinárskej v polovici januára pohybuje v rozmedzí od 175,16 €/t (Praha, ČR) do 223,95 €/t (Bratislava, Slovensko – čo je prekvapujúce). Cena pšenice kŕmnej sa pohybuje od 140 €/t (Bratislava, Slovensko) do 194 €/t (Hamburg, Nemecko).

Jačmeň: Cena jačmeňa sladovníckeho má v Európe klesajúcu tendenciu, pohybuje sa od 154,60 €/t (Praha, Česko) do 190,04 €/t (Zachodni, Poľsko). Jačmeň kŕmny sa predáva za cenu okolo 186 až 210 €/t. Na Parížskej burze je ponuka na jačmeň sladovnícky na úrovni 300 €/t (pre marec 2014), no obchodovanie viac-menej stojí.

Kukurica: V Európe sa v súčasnosti cena kukurice kŕmnej pohybuje na úrovni od 140,13 €/t (Mutenia, Rumunsko) do 185 €/t (Hamburg, Nemecko). Cena kukurice na burze v Paríži je 173,75 €/t (pre marec 2014) a na burze CBOT v Chicagu je 115 €/t (platí pre marec 2014).

Autor článku: - L.D. -
Zdroj obrázku: pre poľnoinfo.sk spracoval - L.D. -

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments