Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Problémy a perspektívy chovu mäsového dobytka

Problémy a perspektívy chovu mäsového dobytka
insert_photoZCHMD

V rázovitej oravskej obci Novoť sa v stredu stretli chovatelia mäsového dobytka, aby spolu diskutovali o aktuálnych problémoch vo výrobe hovädzieho mäsa.

Stavy dojčiacich kráv rastú
Stavy hovädzieho dobytka na Slovensku od roku 1989 klesajú. V súčasnosti dosahujú ani nie tretinu stavu z pred takmer dvadsiatich rokov. Týka sa to ale najmä mliekových a kombinovaných plemien. Pri mäsovom dobytku sme svedkami nárastu počtu zvierat, aj keď za nárastom je veľmi často len preradenie kráv do stád bez tržnej produkcie mlieka.

Napríklad v roku 1995 sa na Slovensku nechovalo ani tisíc kusov hovädzieho dobytka mäsových plemien. V súčasnosti je to viac ako 35 tisíc kusov. Tu treba ale poznamenať, že národná kvóta mäsového dobytka, ktorá bola Slovensku pridelená, je len 28 tisíc kusov. Prostriedky z rozpočtu Európskej únie sa preto musia deliť medzi väčší počet chovateľov a títo získavajú menšie podpory.

Silná mena, nižšie tržby
A práve na tie sú v súčasnosti ešte viac odkázaní. Pokiaľ ešte pred dvoma rokmi dosahovala výkupná cena za kilogram živej hmotnosti u mladých zástavových býčkov približne 100 korún. V súčasnosti je to menej ako 70 korún. Za týmto stavom môžeme vidieť aj značné posilnenie slovenskej koruny, ktorá exportérom znižuje tržby.

„Priemerná cena jatočných býkov akosti R3 v mäse je najnižšia v Lotyšsku a dosahuje 1,8 eura za kilogram. Naopak najvyššia cena je v Grécku a dosahuje približne 4 eurá. Priemerná cena v rámci EÚ – 27 sú 3 eurá“ skonštatoval prof. Ondrej Debrecéni, zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Najväčší chovatelia hospodária extenzívne
Klára Vavrišínová, tiež z SPU, označila extenzívny chov dojčiacich kráv za ekonomicky najvýhodnejší. Ako ale upozornila, v našich podmienkach o extenzívnom hospodárení nemôžeme celkom hovoriť, pretože zimné obdobie v severných oblastiach Slovenska trvá dlhšie ako letné. To znamená, že chovateľ má náklady s prípravou krmív na zimné obdobie a potom ho zo skladov rozváža na skrmovanie.

Aj z týchto dôvodov ťažko konkurujeme najväčším európskym producentom mäsového dobytka. Štáty ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Veľká Británia a Španielsko vyrábajú polovicu produkcie hovädzieho mäsa a v Európskej únií.

Pokles stavov môže zastaviť „predaj z dvora“

Veľmi pravdepodobné je, že pokles stavov mliekových plemien hovädzieho dobytka bude aj v nasledujúcom období pokračovať čo teraz ovplyvňuje nízka výkupná cena mlieka. Zvyšovať sa bude naopak počet dojčiacich kráv mäsových plemien, ako aj preraďovaním z chovov zameraných na produkciu mlieka .

Našim chovateľom mäsového dobytka by malo pomôcť aj schválenie zákona upravujúceho predaj z dvora.
„Zákon, ktorý by túto činnosť upravoval, považujem za veľmi prospešný, pretože občania by si v daných regiónoch vedeli kupovať hovädzinu priamo v chovoch, za ďaleko nižšie ceny, ako im ponúka obchodný reťazec. Ten nie je schopný reagovať na zmenu výrobných podmienok chovateľov zvierat. Ak aj zareaguje, tak je to zväčša s polročným až ročným oneskorením a to môže veľa chovateľov v konečnom dôsledku zlikvidovať. Ak začneme uvažovať o predaji hovädzieho mäsa priamo z dvora, zachránime týchto podnikateľov,“ povedal Jozef Poláček, riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku.

Autor článku: Juraj Huba - polnoinfo.sk
Zdroj obrázku: ZCHMD

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments