Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Pre kauzu s hovädzím mäsom má prísť o prácu 120 ľudí

chat_bubbleKomentáre: 2 visibilityZobrazenia: 498

Jedna z firiem, do ktorej sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR malo dostať hovädzie mäso z rizikových prevádzok z Poľska, ohlásila hromadné prepúšťanie. O prácu má prísť 120 ľudí. Generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák s.r.o. v Bardejove Pavol Sčensný pritom tvrdí, že mäso priamo z dotknutého bitúnku v Poľsku neodoberala.

„Bolo nám dodané od certifikovaného a schváleného predajcu. Navyše, naša spoločnosť odoberala výlučne mäso z býka a z kráv iba na objednávku zákazníkov. V súčasnosti máme k dispozícii všetky potrebné doklady, ktoré dokazujú, že bolo nezávadné. Nezávadnosť mäsa potvrdili všetky orgány, ktoré vstupujú do procesu kontroly mäsa pred jeho dovozom. Ide o Veterinárny hygienický ústav vo Varšave, dotknutý poľský bitúnok z Mazovského vojvodstva, ako aj samotná ŠVPS SR,“ uviedol Sčensný.

Ako ďalej povedal, napriek tomu, že im doviezol schválený a certifikovaný predajca mäso v celkovom objeme 113,90 kilogramu z dotknutého poľského bitúnku, nespracovávali ho a ani nespracúvajú vo svojich prevádzkach.

„Distribuovali sme ho ďalej, pričom u týchto odberateľov neboli zistené akékoľvek zdravotné problémy. Ak by mäso vykazovalo akékoľvek známky závadnosti, naša spoločnosť či naši odberatelia by ho neprevzali,“ povedal Sčensný.

Kauza sa ich spoločnosti, ktorá je na trhu 25 rokov, dotkla podľa neho extrémnym spôsobom.

„Naši obchodní partneri nám pozastavili objednávky, čo sa odzrkadlilo na tom, že sme boli nútení nariadiť väčšine našich zamestnancov čerpanie dovoleniek. V súčasnosti nevyzerá, že sa situácia zlepší, aj preto sme na miestnom úrade práce nahlásili hromadné prepúšťanie. Spolu ide o 120 ľudí, ktorým z titulu pozastavených objednávok nedokážeme zabezpečiť prácu,“ dodal Sčensný.

Spoločnosť Cimbaľák mala problémy aj v závere roka 2017, keď jej ŠVPS SR pre kombináciu viacerých závažných porušení okamžite pozastavila ochrannú známku Zaručená tradičná špecialita – Spišské párky. Vo výrobku bol nižší podiel čistej svaloviny a košenilová červená farba. Jej Spišské párky boli stiahnuté z trhu.

Poľsko pod tlakom krajín Európskej únie do konca marca upraví zákony, ktoré stanovujú pravidlá porážok. Prevádzku na bitúnkoch budú nepretržite sledovať kamery. Nebude už viac možné, aby dozor na nich mal súkromný veterinár.

Opatrenia Poľsko prijíma v dôsledku aféry, ktorá prepukla pred týždňom, a ktorú vyvolala reportáž televíznej stanice TVN24. Reportér v úlohe mäsiara popísal šokujúcu prax menších bitúnkov na východe Poľska, kde dochádzalo k porážkam kráv, ktoré sa neudržali ani na nohách. Mäsiari zo zabitých kusov odrezávali zapáchajúce zhnité mäso. Na mieste navyše neboli vôbec veterinári.

Kauza otriasla celou Európskou úniou. Európska komisia dokonca tento týždeň poslala do krajiny vyšetrovateľov, ktorí na mieste zisťujú praktiky tamojších bitúnkov.

Autor článku: TASR a poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1209 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

2 komentáre

  1. marcel sako
    6. februára 2019

    A to som tuto prevádzku veľmi preferoval, pretože ich výrobky mi chutili lepšie ako väčšina iných veľkých slovenských výrobcov.
    a to sa myslím , že vyznám vo výrobkoch.
    Z toho vyplýva, že dnes už sa nedá nikom veriť a preto začnem asi chovať doma ako pred 25 – 30 rokmi aby som vedel čo jem.
    Je tu ešte šanca nájsť si nejakého lokálneho výrobcu, ktorého si otestujete ak sa vyznáte vo výrobe mäsových výrobkov.
    Alebo je to likvidácia dobrých podnikov podpásovkami …… ???

    Odpovedať
  2. jm
    6. februára 2019

    Tak ako slovenské či poľské kontrolne orgány tvrdia že je všetko v poriadku kým sa neprevalí škandál ktorý síce neodhalia páve oni ktorý zodpovedajú za bezpečnosť potravín vnáša do celej situácie neistotu spotrebiteľa. Čítal som mnoho článkov o tejto kauze. No ani jeden nebol prenesený do hĺbky. Povedzme si otvorene .Čo by sa stalo ak by novinár nepriniesol túto informáciu pre verejnosť. Papali by sme tak ako doteraz určité výrobky s obsahom takéhoto nekvalitného mäsa. Je naivné si myslieť že táto aféra bola jednodňová akcia. Lebo z informácií o množstve zisteného mäsa to skoro tak vyzerá.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.