Zadajte hľadaný výraz

Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Z domova Zaujímavosti

Na Slovensku prekvitá nelegálny predaj mäsa

chat_bubbleKomentáre: 5 visibilityZobrazenia: 663
UniCredit Bank 2018

Na Slovensku prekvitá nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov. Uviedli to vo štvrtok na tlačovej konferencii predstavitelia Zväzu spracovateľov mäsa. Nelegálny predaj odhadujú na 5 až 10 % z celkového predaja mäsa.

 „Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov je na Slovensku každodennou realitou. Vo vzťahu k zdraviu spotrebiteľa je to však tikajúca časovaná bomba s možným tragickým koncom, pričom v letných mesiacoch riziko ochorenia z takýchto potravín ešte stúpa. Spotrebiteľom preto odporúčame, aby sa pred kúpou takéhoto výrobku vždy vopred u výrobcu informovali, či má príslušné povolenia na výrobu a užitočné môže byť aj zaznamenanie si názvu a adresy predávajúceho,“ uviedla výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Nelegálne vyrobené mäsové výrobky sú podľa nej jedným veľkým otáznikom z hľadiska bezpečnosti i kvality potraviny. Kupujúci nevie o nich vôbec nič, a preto nemá ani žiadnu záruku, že kupovaný výrobok mu nespôsobí zdravotné ťažkosti. Nelegálny výrobca nepodlieha žiadnej kontrole a nie je povinný žiadnym spôsobom vykonávať ani kontrolu bezpečnosti a kvality výrobkov, ktoré uvádza na trh.

„Nelegálna výroba mäsových výrobkov a ich predaj, rovnako aj predaj nelegálneho mäsa priamo ohrozujú zdravie spotrebiteľov. Na zamedzenie tejto činnosti je potrebné urgentne prijať opatrenia a porušenia zákona je potrebné prísne trestať,“ upozornil člen predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa Peter Lančarič.

Zväz spracovateľov mäsa je podľa neho pripravený na základe poznatkov z praxe spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Predaj cez sociálne siete, ambulantný predaj či predaj na trhoviskách, teda spôsobov ako uviesť na trh mäso neznámeho pôvodu alebo nelegálne vyrobený mäsový výrobok je podľa predstaviteľov zväzu v súčasnej dobe neúrekom. Vplyvy na zdravie spotrebiteľa však môžu byť tragické. 

Predstavitelia spracovateľov mäsa upozornili, že s blížiacimi sa sviatkami narastá aj ponuka tzv. domácich špecialít. Spotrebitelia by však mali byť opatrní, pretože vplyvy na zdravie spotrebiteľa môžu byť fatálne až tragické.

„Pred kúpou takéhoto výrobku sa vždy vopred informujte, či má výrobca príslušné povolenia na výrobu a nezabudnite si vždy poznačiť názov a adresu predávajúceho,“ dodala Forrai. 

Pripomenula, že podľa údajov uverejnených na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR je k 1. novembru 2018 na území SR schválených 123 bitúnkov a 321 rozrábok mäsa domácich kopytníkov, 60 výrob mäsových prípravkov a 184 prevádzok na výrobu mäsových výrobkov. 

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1209 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

5 komentárov

  1. realista
    6. decembra 2018

    v preklade PENTA a Eco Invest nás upozorňujú aby sme nekupovali mäso od drobných roľníkov, od ktorých ho aj tak „v koži“ nevykúpia… A naozaj mýlim, že na Slovensku ani nemajú v prevádzke porážku ?

    Odpovedať
  2. Realista
    7. decembra 2018

    Ale hlavne ze prekvita predaj legalneho odpadu.

    Odpovedať
  3. RS
    7. decembra 2018

    „realista“ presne vystihol účel tohto PR článku. Radšej by som si kúpil výrobok od niekoho kto to robí v garáži s doma alebo aspoň na Slovensku vychovaného prasiatka ako výrobok od spomenutých spracovateľov. Mecom (Penta) zatvorili porážku v r.2011 a ani nespracovávajú žiadne slovenské mäso- vozia najlacnejšiu a najhoršiu surovinu s EÚ a Tauris (Eco Invest) tiež neporážajú (bitúnok v D.Strede, ktorý patril predtým do skupiny už má dávno iného majiteľa) a nejaké menšie množstvá nakupujú aj zo slovenských bitúnkov- hlavne vo forme bravčových polovíc ale určite to nebude ani v desiatkach % ich potreby.

    Odpovedať
  4. G.S.
    7. decembra 2018

    Za tie svinstvá, ktoré predávate s honosným názvom „mäsový výrobok“ by vás mali prinútiť denne ich žrať a nie pre seba si pripravovať extra . Za chvíľu budú behať po domoch aby zabránili domácim zabíjačkam.

    Odpovedať
  5. jm
    7. decembra 2018

    Je na zamyslenie prečo sa porušili porážky v najväčších prevádzkach. Mne z toho vyplýva že v skutočnosti je jednoduchšie nakupovať mäso zmrazené v prebytkoch za nižšiu cenu ako by bola cena toho istého tovaru keby si ho museli spracovať sami z kvalitného čerstvého mäsa. Je zarážajúce keď pracovník veteriny sa tvári pri otázke prečo nezakročia keď o praktikách už aj vrabce čvirikajú nie len samotní zamestnanci spomenutých spoločností. Ak obchodný reťazec vráti nepredaný tovar mäsokombinátu ako sa s týmto prebytkom nakladá? Vie niekto opísať ? Poprosím ,o rozprávky nemám záujem . Tá nelegálna výroba má aspoň v jednom prestíž a to je ČERSTVOSŤ. Konkrétne v TESCU .Je až zarážajúce keď vidím aká je ponuka mäsa na pulte. Podľa mňa je skôr toto dôvod nespokojnosti. Nezáujem o mäso v reťazcoch keď ho ponúkajú aj za tak smiešnu cenu. Je zaujímavé že politikov ktorý majú taký záujem pomôcť prvovýrobe a spracovateľom sa nezaoberajú tím aký je stav v mäsopriemysle. Z kade sa vlastne dostáva na naše pulty mäso a z čoho sa vyrábajú výrobky. Koľko sa vlastne u nás porazí tých prasiat ktoré sa ešte dochovajú na Slovensku? Celý stav je bohužiaľ žalostný tak ako v celom agrosektore.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.