Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Na Slovensku prekvitá nelegálny predaj mäsa

Na Slovensku prekvitá nelegálny predaj mäsa
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na Slovensku prekvitá nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov. Uviedli to vo štvrtok na tlačovej konferencii predstavitelia Zväzu spracovateľov mäsa. Nelegálny predaj odhadujú na 5 až 10 % z celkového predaja mäsa.

 “Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov je na Slovensku každodennou realitou. Vo vzťahu k zdraviu spotrebiteľa je to však tikajúca časovaná bomba s možným tragickým koncom, pričom v letných mesiacoch riziko ochorenia z takýchto potravín ešte stúpa. Spotrebiteľom preto odporúčame, aby sa pred kúpou takéhoto výrobku vždy vopred u výrobcu informovali, či má príslušné povolenia na výrobu a užitočné môže byť aj zaznamenanie si názvu a adresy predávajúceho,” uviedla výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Nelegálne vyrobené mäsové výrobky sú podľa nej jedným veľkým otáznikom z hľadiska bezpečnosti i kvality potraviny. Kupujúci nevie o nich vôbec nič, a preto nemá ani žiadnu záruku, že kupovaný výrobok mu nespôsobí zdravotné ťažkosti. Nelegálny výrobca nepodlieha žiadnej kontrole a nie je povinný žiadnym spôsobom vykonávať ani kontrolu bezpečnosti a kvality výrobkov, ktoré uvádza na trh.

“Nelegálna výroba mäsových výrobkov a ich predaj, rovnako aj predaj nelegálneho mäsa priamo ohrozujú zdravie spotrebiteľov. Na zamedzenie tejto činnosti je potrebné urgentne prijať opatrenia a porušenia zákona je potrebné prísne trestať,” upozornil člen predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa Peter Lančarič.

Zväz spracovateľov mäsa je podľa neho pripravený na základe poznatkov z praxe spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Predaj cez sociálne siete, ambulantný predaj či predaj na trhoviskách, teda spôsobov ako uviesť na trh mäso neznámeho pôvodu alebo nelegálne vyrobený mäsový výrobok je podľa predstaviteľov zväzu v súčasnej dobe neúrekom. Vplyvy na zdravie spotrebiteľa však môžu byť tragické. 

Predstavitelia spracovateľov mäsa upozornili, že s blížiacimi sa sviatkami narastá aj ponuka tzv. domácich špecialít. Spotrebitelia by však mali byť opatrní, pretože vplyvy na zdravie spotrebiteľa môžu byť fatálne až tragické.

“Pred kúpou takéhoto výrobku sa vždy vopred informujte, či má výrobca príslušné povolenia na výrobu a nezabudnite si vždy poznačiť názov a adresu predávajúceho,” dodala Forrai. 

Pripomenula, že podľa údajov uverejnených na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR je k 1. novembru 2018 na území SR schválených 123 bitúnkov a 321 rozrábok mäsa domácich kopytníkov, 60 výrob mäsových prípravkov a 184 prevádzok na výrobu mäsových výrobkov. 

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
6. december 2018 20:52

v preklade PENTA a Eco Invest nás upozorňujú aby sme nekupovali mäso od drobných roľníkov, od ktorých ho aj tak “v koži” nevykúpia… A naozaj mýlim, že na Slovensku ani nemajú v prevádzke porážku ?

Realista
Realista
7. december 2018 8:14

Ale hlavne ze prekvita predaj legalneho odpadu.

RS
RS
7. december 2018 8:44

“realista” presne vystihol účel tohto PR článku. Radšej by som si kúpil výrobok od niekoho kto to robí v garáži s doma alebo aspoň na Slovensku vychovaného prasiatka ako výrobok od spomenutých spracovateľov. Mecom (Penta) zatvorili porážku v r.2011 a ani nespracovávajú žiadne slovenské mäso- vozia najlacnejšiu a najhoršiu surovinu… Celý komentár »

G.S.
G.S.
7. december 2018 18:06

Za tie svinstvá, ktoré predávate s honosným názvom “mäsový výrobok” by vás mali prinútiť denne ich žrať a nie pre seba si pripravovať extra . Za chvíľu budú behať po domoch aby zabránili domácim zabíjačkam.

jm
jm
7. december 2018 19:42

Je na zamyslenie prečo sa porušili porážky v najväčších prevádzkach. Mne z toho vyplýva že v skutočnosti je jednoduchšie nakupovať mäso zmrazené v prebytkoch za nižšiu cenu ako by bola cena toho istého tovaru keby si ho museli spracovať sami z kvalitného čerstvého mäsa. Je zarážajúce keď pracovník veteriny sa… Celý komentár »