Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Zaujímavosti Zo sveta

Môže hmyz nahradiť hovädzie mäso?

Môže hmyz nahradiť hovädzie mäso?
insert_photoFacebook Česká zemědělská univerzita v Praze

Na českom trhu narastá záujem o jedlý hmyz. Slúži ako krmivo zvierat, rozmáha sa aj ako potravinový doplnok, napríklad hmyzia múčka do cestovín. Hmyz obsahuje veľmi kvalitné bielkoviny, v mokrej hmote rovnako ako hovädzie mäso.

Európska komisia zatiaľ ako takzvané nové potraviny schválila tri druhy: múčiar obyčajný, cvrček domáci, koník sťahovavý. Na budějovickom agrosalóne Zem živiteľka to ČTK povedala Petra Škvorová z Fakulty agrobiológie, potravinových a prírodných zdrojov Českej poľnohospodárskej univerzity (ČZU). Hmyz patrí do jedálnička vo viac ako sto krajinách.

„Hmyz by mohol byť časom doplnok veľkochovov zvierat. Nie že by sme kravy nahradili tým červíkom. Bude to doplnok k bielkovine, pretože hmyz je naozaj bielkovinová bomba. V mokrej hmote je to rovnaké ako hovädzie mäso. Ešte skôr, ako sa dostane (na tanier) pre ľudí, ujme sa ako krmivo pre hospodárske zvieratá,“ myslí si Škvorová.

Potravina, ktorá nebola v EÚ typická pred rokom 1997, potrebuje vyjadrenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín. Európska komisia prijala odporúčanie úradu pre tri druhy, schválila ich ako nové potraviny. Ďalších deväť druhov bude prerokovávať. Dôvodov, prečo hmyz takto využiť, je podľa vedkyne viac.

Bez skleníkových plynov

„Má oproti ostatným zvieratám nižšiu spotrebu poľnohospodárskej pôdy, potrebuje pomerne málo vody. Kravám vyčítame skleníkové plyny, tu nič také nie je. Hlavná vec je konverzný faktor: koľko toho musí živočích zjesť, aby pribral jeden kilogram hmotnosti. Hmyz je chladnokrvný živočích, to znamená, že energiu, ktorú prijíma, nespotrebúva na ´vykurovanie´ vlastného tela. A aj vďaka tomu je ten konverzný faktor veľmi nízky,“ povedala Škvorová.

Keď sa hmyz namelie na prášok, dá sa ako hmyzia múčka pridať do bežných potravín, napríklad do cestovín. Ako čiastočná náhrada múky.

„Pre konzumenta je to oveľa viac stráviteľné, pretože to má v potravine, ktorú bežne pozná, a nevidí ten tvar,“ povedala Škvorová.

Skúmajú vykrmovanie hmyzu

Na ČZU využívajú pri výskume rôzne vedľajšie produkty potravinárskej výroby. Napríklad odpadová mrkva alebo repkové výlisky.

„Skúšame, či nám to múčiar, cvrček či koník budú konzumovať a ako sa to premietne do ich nutričných hodnôt,“ povedala Škvorová.

Z nedávneho výskumu vyplynulo, že keď sa do stravy cvrčka pridá mrkva, ktorá zostáva na poli, stúpne obsah betakaroténu. Škvorová sa teraz zaoberá prídavkom repkových výliskov do výživy cvrčka a jej tímu sa vďaka výliskom darí meniť pomer nasýtených a nenasýtených kyselín.

Hmyzom je v ČR teraz povolené prikrmovať ryby, hydinu, ošípané a domácich maznáčikov. Niektorí ľudia ním skúšajú kŕmiť ryby či králiky. Ako prvá začala v ČR firma Sens Foods, ktorá mala podľa Škvorovej najskôr vlastné farmy v Thajsku, pretože cvrčky potrebujú pomerne vysokú teplotu, okolo 27 stupňov.

Na výstave Zem živiteľka sa ľudia často pýtajú, čo urobiť preto, aby mohli mať vlastný malý chov doma. Na stánku ČZU môžu hmyz tiež ochutnať. Ide o usmažených cvrčkov a múčiarov. Hmyz sa musí najskôr nechať vyhladiť, potom sa zamrazí.

„Zomierajú tak, že pomaly zaspia. Postupne znižujú metabolizmus, až ho znížia natoľko, že ho nie sú schopní obnoviť a už sa neprebudia,“ povedala Škvorová.

Myslí si, že pre nové generácie už nebude hmyz taká rarita. Keď sama chcela zjesť prvého cvrčka, behala s ním po katedre v ruke asi hodinu.

„Všetci sa ma pýtali: ‚Ty si sa zbláznila, čo tu beháš so cvrčkom?‘ Hrozne dlho som sa odhodlávala,“ dodala.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: Facebook Česká zemědělská univerzita v Praze

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments