Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Melóny už dozrievajú aj na Slovensku. Pestovateľovi zatiaľ prinášajú stratu

insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V minulosti pomerne častá plodina na juhu Slovenska, dnes viac menej rarita. Pestovaniu melónov sa venuje len hŕstka poľnohospodárov na juhu krajiny, často zásobujú len najbližšie okolie. Najväčším pestovateľom je aktuálne Juraj Mačaj, ktorý tento rok melóny pestuje na ploche 28 hektárov pri Pustých Úľanoch.

„Tento týždeň sme začali so zberom, melóny dosiahli potrebnú cukornatosť. Máme samozrejme viac odrôd. Tento rok sme kúpili aj pozberovú linku a denne dokážeme dopraviť 10 kamiónov melónov do obchodných reťazcov. Začíname so zberom tých skorších odrôd, avšak melóny budeme mať asi do polovice septembra. Hlavný zber sa naplno začne na budúci týždeň,“ skonštatoval pestovateľ Juraj Mačaj.

Výnosy sú štandardné

Pestovateľ sa melóny rozhodol vysadiť po prvý raz vlani. Vtedy to bolo na desiatich hektároch. Tento rok plochu zväčšil takmer na trojnásobok.

„Vlani sme dosiahli výnos 85 ton z hektára, čo je podľa mňa štandardná úroda na to, že melóny nepestujeme na ich maximálnu veľkosť. Dnes totiž reťazce, ale aj spotrebitelia, vyžadujú skôr menšie melóny. Takže nenaháňame to do plnej úrody. Tá by pritom potenciálne mohla byť aj 120 ton z hektára. Zberáme to však pri 85-tich tonách a vyzerá to, že aj tento rok to tak vyjde,“ uviedol pestovateľ.

Úrodu očakáva dobrú.

„Mali sme studený máj, ktorý mal vplyv na všetky odrody. Niektorým pomohol, niektorým uškodil. Ale verím, že pri melónoch to v všeobecnosti nebude mať zásadný vplyv. Len celá vegetácia sa tým posunula asi o 10 dní,“ dodal Mačaj.

Slovenské melóny podľa neho v obchodoch už vyhľadávajú aj spotrebitelia.

„Výhodou je, že ich vieme pozbierať v plnej čerstvosti a veľmi rýchlo dostať do obchodov. Naproti tomu tie talianske či grécke nie sú také sladké a kvalitné, a to najmä preto, že sa zbierajú skôr, nie v plnej zrelosti,“ dodal.

Podmienky sú ideálne

Na pestovanie melónov je juh Slovenska podľa Juraja Mačaja ideálny.

„Máme samozrejme kvapkovú závlahu, bez ktorej by to nešlo, zároveň tak aj prihnojujeme,“ uviedol pestovateľ

Po dvojročnej skúsenosti podmienky v regióne považuje za dobré.

„Podľa mňa sme úplne ideálna lokalita. Sme trochu pozadu za Maďarmi, ale dokážeme tu dopestovať kvalitný produkt. Aj napriek výkyvom, ktoré sme počas roka zažili, podmienky sú ideálne.“

S cenou je to inak

Celkom ideálne však pestovanie melónov zatiaľ nie je po finančnej stránke.

„Uvidíme, ako tento rok dopadneme s cenou, pretože to je alfa a omega celej veci,“ potvrdil Mačaj.

Slovensko podľa neho už dlhšie nie je práve lacná krajina. Náklady na pestovanie zvyšujú aj problémy s pracovnou silou, ktorú musia na juh dovážať najmä z východu krajiny, prípadne aj z Ukrajiny. Navyše, do celej ekonomiky pestovania zasahujú podmienky obchodníkov, ako aj konkurencia spoza hraníc.

„Treba si uvedomiť, že ten dovezený produkt často nezodpovedá reálnym nákladom krajiny, odkiaľ je dovezený. Pestovatelia aj v domácej krajine melóny realizujú za ceny, ktoré sú pre nich dobré a nám sem vozia prebytky, pri ktorých sú ochotní ísť s cenami aj nižšie. Takže my našou hlavnou úrodou konkurujeme zahraničným prebytkom. Verím, že slovenský zákazník je ochotný zaplatiť za lokálnu produkciu. Je dôležité, aby to aj obchodníci v praxi previedli do takého stavu, že my pestovatelia dostaneme primeranú cenu, aby sme boli ochotní produkovať melóny dlhodobo,“ skonštatoval Mačaj.

Vlani pritom melóny pestovateľovi priniesli stratu.

„Na tých desiatich hektároch vlani bola strata v priemere asi tisíc eur na hektár, možno aj viac. Povedali sme si, že to ešte skúsime, sme začiatočníci, učíme sa. Tento rok uvidíme. Komunikujeme s obchodníkmi, aby nám za domácu produkciu dali primeranú cenu. Kalkulovať budeme na konci sezóny,“ uzavrel Juraj Mačaj.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1549 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments