Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
MPRV SR Z domova

Matečná: Výkon kontrol v našich bitúnkoch je na vysokej úrovni

chat_bubbleKomentáre: 3 visibilityZobrazenia: 355
kravy
UniCredit Bank 2018

Výkon kontrol v slovenských bitúnkoch a u producentov je na vysokej úrovni, preto u nás nemôže nastať podobná situácia ako v Poľsku. Na štvrtkovom brífingu v Ivachnovej to povedala šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS). Zároveň apelovala na spotrebiteľov, aby jedli slovenské mäso a potraviny, pretože pri nich dokážu zabezpečiť kontrolu „od poľa a maštale až na stôl“.

„Nie je možné, že pri porážaní v Poľskej republike nemajú prítomnosť veterinárneho lekára a autority, na rozdiel od Slovenska, kde máme pri porážkach 24 hodín veterinárneho lekára. Ten jednak kontroluje zvieratá, ktoré sú dovezené na porážanie a kontroluje aj mäso,“ povedala s tým, že sa tak zabezpečuje ochrana zvierat počas usmrcovania, ako aj kvalitné a zdraviu neškodné mäso pre spotrebiteľov.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský uviedol, že na Slovensku sa produkuje 27.000 ton kvalitného hovädzieho mäsa. Ďalších 12.000 ton sa dováža z krajín ako Nemecko, Česko, Poľsko, Holandsko a Írsko.

„Upozorňujeme na to, že spotrebiteľ by si mal všímať, aké potraviny konzumuje, lebo toto je opakujúci sa problém a niekde v Poľsku je vážna chyba,“ priblížil.

Rizikom sú podľa Lapšanského najmä pohraničné oblasti s Poľskom a rôzne neschválené prevádzky, ako aj predaj z dodávok a na trhoch.

„Od chorého zvieraťa neočakávajte zdravé mäso. Aktuálne nevieme, o aké ochorenia u predmetných zvierat išlo, a preto nemôžeme vylúčiť ohrozenie zdravia konzumenta takéhoto mäsa. Vyzývam všetkých konzumentov hovädzieho mäsa, aby sa zaujímali o jeho pôvod, nielen pri kúpe v obchode, ale na všetkých miestach, tiež v reštauráciách a aby radšej siahli po overenom, zdravom a bezpečnom slovenskom hovädzom mäse,“ uviedol.

Konzumenta pokazeného mäsa môžu ohroziť choroby ako salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš na brífingu v Ivachnovej vo štvrtok informoval, že takmer 300 kilogramov mäsa z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku.

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1389 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

3 komentáre

  1. Stevo
    1. februára 2019

    Akoze to si vazne myslite ze sa toto deje len v Polsku? Aj u nas sa naklada na kamiony vsetko mozne len nech to este dycha. Niekedy sa naklada doslovne. Nakladacom. A s cervenou okruhlou peciatkou. Jedine kvalitne maso mozem mat z toho co si vychovam doma a este aj to sa snazia obmedzit vselijakymi nariadeniami. Iba tam viem z akeho zvierata to bolo a ako som sa on staral. Namiesto toho nas nutia zrat tento hnoj lebo bol „dosledne odkontrolovany“. Kto sa v tom nepohybuje tak mozno aj uveri. Pre mna kvalita masa v obchode je len rozprávka na dobru noc.

    Odpovedať
  2. Fero
    1. februára 2019

    Chcem sa opýtať a čo tý čo nakupujú v Polsku a prebalujú za Slovenské tých bude kto kontrolovať???

    Odpovedať
  3. G.S.
    1. februára 2019

    Viete čo ma najviac zlostí? Bíreš rozpráva o 300 kg mäsa ,ale to je potrebné upresniť. Poliaci informujú len o mäse z 10.-14. 1 kedy tam bol zamestnaný ten reportér. Ale nikto sa ani slovíčkom nezmienil o mäse, ktoré bolo z tej prevádzky vyvážané predtým. To sa dialo vari len za účasti reportéra a predtým nie? A poľský veľvyslanec nechápe vyvolávanú hystériu. Podobne ako ju nechápal pri technickej soli a pri tom , keď inšpektor nevidel druhú baliacu linku v hale. Aj teraz nás presviedča, že žiadne riziko tu nebolo. Tak navrhujem ,aby všetci , ktorí sa dostali k „zdravému“ mäsu z tej prevádzky ešte pred tým termínom ,aby všetko poslali veľvyslancovi a Bírešovi s tým , nech si ho povinne zožerú ak je také zdravé. A nech to robia povinne pred kamerami dovtedy, kým sa všetko neminie. A ak je Matečná s týmto spokojná, tak nech im pomáha.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.