Malí chovatelia svoju produkciu umiestňujú na trh ľahšie
Ceny jatočných ošípaných začínajú mierne rásť. V závislosti od ich kvality. Na trhu sa zrejme prejavil ich nedostatok. Nie je ošípaná, ako ošípaná. O mäsitejšie plemená je u nás aj v zahraničí väčší záujem, čo sa samozrejme odráža aj na cene.
Svoje skúsenosti má Tivadár Soós z Veľkej nad Ipľom v okrese Veľký Krtíš, ktorý svoje zvieratá vyváža do Talianska, Maďarska aj Nemecka. Na ekofarme chová zvieratá prirodzeným spôsobom, čím sa tento chov podstatne líši od ostatných fariem.
Málokde sa stretneme s názorom, že chovateľ má záujem rozširovať chov ošípaných. Pri Veľkom Krtíši to ale neplatí, pretože Tivadár Soós nechová klasické ošípané, ale staré maďarské plemeno – Mangalica.
Približne sedemdesiat ošípaných chová trávou, kvalitným lucernovým senom, prebytkami z neďalekých potravín, ale aj tým, čo zostane z kuchyne. Žiadne kŕmne zmesi, len to, čo vypestuje, alebo vyprodukuje.